Σεπτέμβριος με δράσεις για την άνοια

Εκδηλώσεις

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο Παγκόσμιος Μήνας της νόσου Alzheimer.

Μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την άρση του στίγματος και της παραπληροφόρησης που περιβάλλει την άνοια, εκκινείτε κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε αυτή την εκστρατεία συμμετέχει και το Κέντρο Ημέρας για την άνοια της ΕΨΕΠ με σειρά δράσεων που είναι σε εξέλιξη όπως αυτή που έγινε την Τετάρτη και γίνεται και σήμερα Πέμπτη στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με διαγνωστικά τεστ αλλά και μετρήσεις ζαχάρου και αρτηριακής πίεσης. Η ψυχολόγος του Κέντρου Μαρία Λαμπρινή Κούλα εξήγησε την σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για την άνοια και κάλεσε τον κόσμο να ενημερωθεί και να συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις.

Το θέμα της ενημερωτικής Εκστρατείας, είναι το μήνυμα «Μη με ξεχνάς» (Remember Me). Μέσω της εκστρατείας αυτής επιδιώκεται να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι πολίτες σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς περνούν τα έτη ζωής, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται ως μια ασθένεια που έχει επιπτώσεις σε όλη την οικογένεια, δεδομένου ότι οι επερχόμενες μεταβολές και διαταραχές στη προσωπικότητα και στην συμπεριφορά του ατόμου που νοσεί, το χρόνιο στρες, καθώς και οι επιδράσεις σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, επηρεάζουν άμεσα το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

«Ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο Alzheimer – Άνοια, αποτελεί μια αφορμή για δράση αλλά και μια ευκαιρία για προβληματισμό, σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, ενώ η αντιμετώπισή της, αποτελεί μείζον ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κούλα.