ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Μουσικό αναλόγιο για τον «Έρωτα του ποιητή»

Εκδηλώσεις

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 8:30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ένα μουσικό αναλόγιο με τίτλο: Dichterliebe (Ο έρωτας του ποιητή).Ποιήματα του Heinrich Heine σε ποίηση του Robert Schumann.
Σολίστ ο Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο (και μεταγραφή του έργου).
Συνοδεία πιάνου: Γεωργία Αναστάση.
Φιλολογική επιμέλεια – μετάφραση – ανάγνωση: Βικτωρία Καπλάνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πρόκειται για ένα μουσικό αναλόγιο βασισμένο σε δεκαέξι ποιήματα του Ε. Χάινε, όπως αυτά μελοποιήθηκαν από τον Ρόμπερτ Σούμαν, με τον τίτλο «Ο έρωτας του ποιητή» και σε επιλεγμένα αποσπάσματα από τις θεατρικές βιογραφίες «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου, «Κλάρα Σούμαν. Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας» της Μαρίας Γιαγιάννου, από τη μυθιστορηματική βιογραφία «Η σκιά του Σούμαν» του Πέτερ Χέρτλινγκ και από τη βιογραφία της Κατρίν Λεπρόν «Κλάρα Σούμαν. Μια ζωή γεμάτη μουσική».
Την άνοιξη του 1840, σε μια ιδιαίτερα έντονη και δημιουργική περίοδο της μουσικής του πορείας, ο Σούμαν συνθέτει, μεταξύ άλλων και είκοσι τραγούδια από το Λυρικό Ιντερμέδιο του Ερρίκου Χάινε. Την περίοδο της δημιουργικής αυτής έξαρσης, ο συνθέτης περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν μπορεί να παντρευτεί την αγαπημένη του Κλάρα Βικ, έστω και χωρίς την άδεια του πατέρα της.Δεκαέξι από αυτά τα τραγούδια του Χάινε θα δημοσιευτούν το 1844 με τον τίτλο «Ο Έρωτας του Ποιητή».
Σε τούτο το μουσικό αναλόγιο επιχειρείται μια συνομιλία των τραγουδιών αυτού του κύκλου «Ο έρωτας του ποιητή» με κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που αναφέρονται σ’ αυτόν τον ξεχωριστό έρωτα ανάμεσα σε δύο ισχυρές προσωπικότητες, δυο ταλαντούχα πλάσματα, τον Ρόμπερτ Σούμαν και την πιανίστρια, παιδί- θαύμα, Κλάρα Βικ, που τα ένωνε και τα χώριζε η μουσική. Ένας έρωτας γεμάτος πάθος, ένας έρωτας της εποχής του ρομαντισμού, που διαθέτει όλα τα στοιχεία για να στοιχειώσει και να σημαδέψει τις ζωές των δύο εραστών και να μείνει αλησμόνητος: εμπόδια, ανταγωνισμό, σύγκρουση, συμφιλίωση, μοναξιά, προδοσία, θάνατο.