ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ -Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις

Τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, έχει ως εξής;

– 7:30 π.μ.: Εορταστικό πρωινό με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μουσικής να παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

– 8:00 π.μ.: Επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού.

– 10:30 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναότου Αγίου Αθανασίου. Ομιλία από την DrΜαρούλαΠαπαευσταθίου – Τσάγκα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ιωαννίνων.

– 11:15 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων, κατάθεση στεφάνων.

– 12:00 μ.: Παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων-οδηγών, αναπήρων-θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων καιΣωμάτων Ασφαλείας.

Δηλώσεις για κατάθεση στεφάνων στο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου: τηλ. 2651087202.

Εκδηλώσεις στην Κόνιτσα

Παράλληλα, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν και στον Δήμο Κόνιτσας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου με γενικό σημαιοστολισμό Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων και οικιών από την 8η πρωινή ώρα της ημέρας έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

– Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Λεσχών, Μαυσωλείων, καθώς και των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και Τραπεζών την 27η και 28η Οκτωβρίου από τη δύση του ηλίου ως τις 7:00 π.μ.

– Ώρα 9:00 π.μ.: Στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της Κόνιτσας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Εθνική Εορτή.

– Ώρα 11:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων στο  Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος». Κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και από τους μαθητές, παρουσία των Αρχών. Διευθέτηση  χώρου μαυσωλείου για την επιμνημόσυνη δέηση με μέριμνα 583Μ/ΤΠ.

– Ώρα 12:30 μ.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση στο λόφο του Εφ. Ανθλγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας. Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, Πρόεδρο της Κ. Ελευθέρου, συγγενείς του ήρωα. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.

– Μικρή δεξίωση στην πλατεία του χωριού.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

– Ώρα 07:30: Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

– Ώρα 8:30: ΄Επαρση της Σημαίας  στη ΛΑΦΚ.

– Ώρα 10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.

– Ώρα 10:30: Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, Συλλόγους, Σωματεία. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του έπους.  Εθνικός ΄Υμνος. Απόδοση τιμών με μέριμνα 583 Μ/ΤΟ και ομιλία μικρής διάρκειας από τον Ιωάννη Λάμπρο, Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας με θέμα: «28η Οκτωβρίου! Μνήμη και Ιστορία».

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα δεξιωθούν τις Αρχές στο γραφείο Δημάρχου.

– Ώρα 11:15: Παρέλαση προ των επισήμων στον καθορισμένο χώρο, μαθητών και μαθητριών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

–  Ώρα 12:30: Στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κόνιτσας.