ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ – «Βόρειος Ήπειρος, Το δάκρυ του Ελληνισμού» με πλήθος ομιλητών

Εκδηλώσεις

Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε την Κυριακή το απόγευμα σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου των Ιωαννίνων, το βιβλίο του Αντώνη Φούσα, πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, «Βόρειος Ήπειρος, Το δάκρυ του Ελληνισμού»,.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Γεώργιος Ανδρειωμένος και ο Στέφανος Φούσας, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Παρέμβαση έκαναν οι Βορειοηπειρώτες Νικόλαος Υφαντής, πρόεδρος της Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών και Ευάγγελος Παπαχρήστος, εκπαιδευτικός στη Β. Ήπειρο, ένας εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», που είχε παραπεμφθεί σε δίκη στα Τίρανα το 1994.
Την εκδήλωση συντόνισε η βουλευτής και δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη.
Σε έντονο κλίμα συγκίνησης οι ομιλητές σχολίασαν το βέτο της Γαλλίας στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, καθώς και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Κοινή πεποίθηση των ομιλητών ήταν πως η ένταξη των δύο γειτονικών χωρών στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ διασφαλίζει και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανατρέπει την εσωτερική ισορροπία της Συνθήκης των Πρεσπών.
Το βιωματικό πόνημα του Αντώνη Φούσα, όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, αποτελεί μια σύνοψη της μακραίωνης ιστορίας της Β. Ηπείρου, έχει ιστορική αξία, συναισθηματική σημασία και κατατάσσεται στις σοβαρές ιστορικές μελέτες.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ. Το βιβλίο έχει βραβευτεί με το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ