Ο Γιάννης Μόραλης επιστρέφει στη γενέτειρα

Εκδηλώσεις

Ο  Γιάννης Μόραλης επιστρέφει στη γενέτειρα

Έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης στη Γενέτειρα», διοργανώνουν στην Δημοτική Πινακοθήκη που φέρει το όνομά του, ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης/ Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως 6 Φεβρουαρίου 2022. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνια έργα του μεγάλου ζωγράφου που φιλοτέχνησε στην διάρκεια της ζωής του. «Είναι η πρώτη φορά, που ένα τόσο σπουδαίο γεγονός πολιτισμού γίνεται στην πόλη μας και είναι η πρώτη φορά που η Άρτα ανταποδίδει την τιμή σ’ έναν καλλιτέχνη που την τίμησε παγκόσμια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης (Άρτα, 23 Απριλίου 1916 – Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2009) υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Η εκλογή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το διδακτικό του έργο εκεί για 35 συνεχή χρόνια (από τον Φεβρουάριο του 1948 έως τον Αύγουστο του 1983 συγκεκριμένα) αποδείχτηκε οπωσδήποτε αποφασιστικής σημασίας σε σχέση με μια σειρά από επιλογές και κατευθύνσεις της εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα τα χρόνια που ακολούθησαν.