ΜΕΡ. ΤΖΟΥΦΗ -Στο Σταυράκι για την 71η Επέτειο Εκτέλεσης Αγωνιστών

Εκδηλώσεις

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο από την εκτέλεση των συμπολιτών μας το 1948 στο Σταυράκι παραβρέθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Πρόκειται για το γεγονός που έχει μείνει γνωστό ως «Υπόθεση Πρίντζου» και αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλιο του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, όπου οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι  48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Κατά τη δίκη, καμία από τις κατηγορίες δεν αποδείχτηκε. Παρ’ όλα αυτά, καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν!

«Ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης του λαού μας σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τη δικαιοσύνη και τη λευτεριά, τιμούμε σήμερα τη μνήμη της Ευτυχίας Πρίντζου και των 16 εκτελεσθέντων αγωνιστών, στελεχών της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Όλες και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ενεργή. Μόνον έτσι η θυσία των αγωνιστριών και των αγωνιστών θα έχει νόημα. Είναι επιτακτική για όλους μας η συνέχιση του αγώνα για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το χρέος το δικό μας είναι να εκφορτώσουμε την ιστορική εμπειρία και κυρίως τη θυσία τους στο άμεσο παρόν και να τη μεταλλάξουμε σε γενναία ροπή ενέργειας του παρόντος, ώστε και εμείς, αλλά προ πάντων τα παιδιά μας, να φράξουμε κάθε ρωγμή απ’ όπου ακόμη και ίχνος παρόμοιας απειλής να μπορεί να σκιάσει το μέλλον μας.

Οι θυελλώδεις άνεμοι εκφασισμού, που σαρώνουν το τελευταίο διάστημα τη χώρα, απέκτησαν μορφή τυφώνα τις ημέρες αυτές, με αφορμή τις πυρκαγιές. Ακροδεξιές φωνές βγαίνουν, πλέον, ανοιχτά στη δημόσια σφαίρα, ζητούν φυλακίσεις, απελάσεις, ακόμα και εκτελέσεις. Αυτό οφείλει να είναι καμπανάκι για τους δημοκράτες πολίτες και τα προοδευτικά κόμματα, ώστε να μην δούμε ξανά τάγματα εφόδου να βγαίνουν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και να καίνε σπίτια και μαγαζιά «ξένων».

Μπροστά σε αυτή την παράκρουση εθνικισμού, που η κυβέρνηση ανέχεται κι ένα κομμάτι της την υποδαυλίζει, η Αριστερά οφείλει να μην αφήνει ανοιχτό το πεδίο δράσης σε μαύρες πολιτικές δυνάμεις, που εκμεταλλεύονται την κρατική διάλυση και την κυβερνητική αδιαφορία, για να ρίξουν τα δίχτυα τους σε απεγνωσμένα ακροατήρια, πουλώντας αντισυστημισμό. Απαιτείται ενεργός αλληλεγγύη και συμμετοχή μας σαν μοναδικό όπλο απέναντι στους φασίστες και στο μίσος που σπέρνουν. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στα απάνθρωπα ουρλιαχτά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού», υπογραμμίζει η κα Τζούφη.