Η ιστορία της πόλης με αφορμή το «Μπαλκόνι»

Εκδηλώσεις

Συζήτηση περί της αναγκαιότητας εμβάθυνσης στην ιστορία της πόλης τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, άνοιξε η παρουσία του διακεκριμένου γερμανού ιστορικού Κριστόφ Γκουστάβους Σμινκ στα Γιάννενα με αφορμή την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Το μπαλκόνι – Μνήμες κατοχής».
Η προβολή έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο ενώ το ντοκιμαντέρ βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην ερευνητική εργασία του γερμανού ιστορικού που έφτασε στα Γιάννενα το 1980 και κατάφερε να διασώσει προφορικές μαρτυρίες από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.
Παράλληλα, η διαρκής αναζήτηση του Σμινκ για τα Ολοκαυτώματα στην περιοχή των Ιωαννίνων απέφερε ως αποτέλεσμα τους τρεις αυτόνομους τόμους με τίτλο «Μνήμες Κατοχής» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ισνάφι», ο ένας εκ των οποίων αφορά αποκλειστικά τους Λιγκιάδες, τη σφαγή, αλλά και την εξέλιξη της υπόθεσης στη δικαιοσύνη.
Στο βήμα του ΠΚΔΙ ανέβηκε ο δήμαρχος της πόλης Μ. Ελισάφ, που μίλησε όπως και λίγες ημέρες πριν στους Λιγκιάδες, στην ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης, ώστε το κάθε τι που αποτελεί μαρτυρία των δραματικών γεγονότων, να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Ο κ. Ελισάφ απένειμε το μετάλλιο της πόλης στον κ. Σμινκ για την προσφορά του στην ιστορική έρευνα και την πόλη γενικότερα με τον γερμανό ιστορικό να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι τον βοήθησαν από την πρώτη του επίσκεψη στα Γιάννενα μέχρι και σήμερα στην έρευνά του.
«Είναι σημαντικό να διατηρείται η μνήμη γιατί σήμερα βλέπουμε απίστευτα πράγματα, με τους νεοναζί να ανοίγουν και πάλι τα στόματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένα σύντομο χαιρετισμό τέλος, πριν την έναρξη της προβολής του ντοκιμαντέρ απηύθυνε και ο Χρύσανθος Κωνσταντινίδης.