«Φυματίωση: από το εργαστήριο στη Κλινική πράξη»

Εκδηλώσεις

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για την φυματίωση

Ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφέρειας Ηπείρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Φυματίωση: από το εργαστήριο στη Κλινική πράξη», που θα πραγματοποιηθεί 19 Μαρτίου στον Πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζή», στα παλιά σφαγεία. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για την φυματίωση.

«Η φυματίωση δεν μας ξεχνά, είναι εδώ. Πρόκειται για μείζον πρόβλημα που εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία με ορατό κίνδυνο περαιτέρω όξυνσής του τα επόμενα χρόνια. Η φυματίωση είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί – παρόλα αυτά αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου» ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Μανιάτη πρόεδρος του συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφέρειας Ηπείρου καλώντας το κοινό αλλά πρωτίστως τους γιατρούς να παρακολουθήσουν την ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και φυσικά εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Τις εργασίες αναμένεται να ανοίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που θα βρεθεί στα Γιάννενα ενώ στις εναρκτήριες ομιλίες αναμένεται να τεθούν και τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας.

Πολυανθεκτική φυματίωση ….

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η πολυανθεκτική φυματίωση καθώς όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η φυματίωση είναι μια «ύπουλη» νόσος που μπορεί να μη δώσει συμπτώματα και ο φορέας να μεταδίδει. Εάν γίνει μετάδοση πολυανθεκτικής φυματίωσης τότε αυξάνεται ο κίνδυνος.

Η κα. Μανιάτη τόνισε την ανάγκη διαρκούς έρευνας και καταγραφής ώστε να μειωθεί ο όποιος κίνδυνος υπάρχει: «Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή για τη δημόσια υγεία και αυξάνεται παγκοσμίως.  Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου η φυματίωση παρουσιάζει αύξηση. Είναι πιθανό ότι το παγκόσμιο πισωγύρισμα στον έλεγχο της φυματίωσης συνδυάζεται στην Ελλάδα με την αύξηση της επίπτωσης της νόσου» ανέφερε τονίζοντας ότι  στο πλαίσιο αυτό η Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης έχει ξεχωριστή σημασία, αυτή της επαγρύπνησης και της επιτακτικής ανάγκης για ίδρυση Εθνικού Μητρώου Φυματίωσης, όπως έγινε με τον COVID-19 και για κατάστρωση ενός εθνικού προγράμματος για τη Φυματίωση.

Στα πλαίσια της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορική αναδρομή σε Σανατόρια  της Ελλάδας και στο Σανατόριο των Ιωαννίνων». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ