«Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας»

Εκδηλώσεις

Βιβλιοπαρουσίαση στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Όμιλος Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων (Ο.Π.Κ.Π.Ι) παρουσίασαν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το συλλογικό τόμο: «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Νίκος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Συνεπιμελητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του βιβλίου. Το συντονισμό ανέλαβε ο κ. Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το βιβλίο συντονίζεται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις με θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς του τόμου, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ