«Εχθροί εξ αίματος» σε πρεμιέρα τη Δευτέρα

Εκδηλώσεις

Την επίσημη πρεμιέρα τους κάνουν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου οι «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννενα στις 9.15 το βράδυ. Αμέσως μετά το έργο θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ήπειρο, έως και τα τέλη Αυγούστου.

Λίγες ημέρες μετά την παράσταση «Βάκχες» με σκηνοθέτιδα τη Νικαίτη Κοντούρη, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, ο καλλιτεχνικός οργανισμός του δήμου Ιωαννιτών ανεβάζει τη νέα του παραγωγή, με την πρόεδρο Χριστίνα Κωτσαντή, τον σκηνοθέτη Νίκο Σφαιρόπουλο και την ηθοποιό Μαρία Κατσουλίδη, να αναφέρονται σε αυτήν την προσπάθεια. Η κα Κωτσαντή εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση, για την συνεργασία και τη στήριξη. 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Σφαιρόπουλος αναφέρθηκε στο έργο του Αρκά, που χαρακτήρισε μια κωμωδία σάτιρας, μια παρωδία, η οποία έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ στα τοπικά μέσα μίλησε και η εκ των πρωταγωνιστών Μαρία Κατσουλιδη.

Τέλος, ο Πάνος Ευαγγέλου που επιμελήθηκε τους φωτισμούς κλείνοντας τη συνέντευξη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα της θεατρικής αυτής παραγωγής.

 

Λίγα λόγια για το έργο 

 

Στους «εχθρούς εξ αίματος» ο αλκοολικός οργανισμός, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, βρίσκεται σε επιθανάτια κωματώδη κατάσταση και τα μελλοθάνατα «εγκλωβισμένα» παχύ έντερο και λεπτό έντερο, ως μη μεταμοσχεύσιμα, ελπίζουν στην ανατροπή της κατάστασης του οργανισμού, ενώ η καρδιά, το συκώτι και το νεφρό, τα οποία είναι μεταμοσχεύσιμα, συνωμοτούν για την «μεταθανάτια ζωή» τη «δεύτερη ευκαιρία».

Ο κατακερματισμός του ανθρωπίνου οργανισμού στο θέατρο, γεννήθηκε ως δραματικό εύρημα από τους Ντανταϊστές και τους Σουρεαλιστές και εδραιώθηκε από τους συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου με κύριο εκπρόσωπο τον Σάμιουελ Μπέκετ. Αυτή η παράδοξη «οντολογία» των οργάνων, συνθέτει έναν υπέροχο αλληγορικό κόσμο, όπου οι μεγάλες αλήθειες ηχούν στη σωστή διάστασή τους.

Αλληγορικό λοιπόν, το θεατρικό έργο «Εχθροί εξ’ αίματος» του Αρκά, έχει ως κεντρικό άξονα την διχόνοια και πού μπορεί αυτή να οδηγήσει. Αν μπορούν να υπάρχουν ίντριγκες, δολοπλοκίες, ανταρσίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και πλεκτάνες μεταξύ των οργάνων ενός ανθρωπίνου σώματος, σκεφτείτε τι γίνεται στην κοινωνία…