ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – Προτομή για έναν αγνοούμενο αγωνιστή

Εκδηλώσεις

Στο Καστρί, σε κλίμα συγκίνησης και με πλήθος κόσμου που παρέμεινε ως το πέρας της τελετής και παρά τον βροχερό καιρό, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασιλείου Μονάχου του Μιχαήλ, ο οποίος αγνοείται από την μάχη της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ο οποίος παρέδωσε το γαλανόλευκο πανί που σκέπαζε την προτομή, μαζί με την ελληνική σημαία, στον πατέρα του αγνοουμένου κ. Μιχαήλ Μονάχο.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, κατά τον χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η υποχρέωσή μας απέναντι στους ήρωες του παρελθόντος αλλά και τις γενιές του μέλλοντος, είναι να μη λησμονούμε ποτέ την ιστορική μνήμη, μεταλαμπαδεύοντας έτσι στις νεότερες γενιές τις αρχές και αξίες της ελευθερίας, της αγάπης στην Πατρίδα, της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον. Να δώσουμε την ευκαιρία στους νεότερους, να γνωρίσουν τους ήρωες συμπατριώτες μας, που γράφτηκαν στη σύγχρονη ιστορία του έθνους μας, αποτελώντας πυξίδα στην πορεία του σήμερα».

Ο Βασίλειος Μονάχος του Μιχάλη και της Παρασκευής γεννήθηκε στο Καστρί Θεσπρωτίας στις 20 Ιουλίου του 1953. Δεύτερο στη σειρά από τα 5 παιδιά της οικογένειας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα. Μετά το Γυμνάσιο αναχώρησε για τη Γερμανία, όπου για 3 χρόνια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Διέκοψε τις σπουδές του, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα, σκοπεύοντας να τις συνεχίσει μετά την απόλυσή του.

Στις 14 Ιουλίου του ’74 με φύλλο πορείας αναχώρησε από τις Κεχρεές Λουτρακίου φτάνοντας στις 19 Ιουλίου στην ΕΛΔΥΚ Λευκωσίας.

Τα χαράματα της επομένης, την 20η Ιουλίου του ’74, έλαβε χώρα η πρώτη εισβολή του Αττίλα, κατά την οποία χτυπήθηκαν οι αμυνόμενες Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου.

Η δεύτερη Τουρκική εισβολή τον Αύγουστο του ’74 βρήκε τον Βασίλη στρατιώτη στον Λόχο Διοικήσεως. Πολέμησε γενναία με τους συμπολεμιστές του τις συντριπτικά ανώτερες Τουρκικές Δυνάμεις. Μετά την έκβαση του πολέμου θεωρείται Αγνοούμενος.