Ξανά στον «χορό» των μέτρων η εστίαση

Τοπικά

Ενόψει επιβολής και νέων περιορισμών στον κλάδο της εστίασης καθώς η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, είναι πιθανόν να λάβει και άλλα μέτρα όπως να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να κλείνουν νωρίτερα μπαρ και εστιατόρια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση λέγοντας ότι είναι μια δύσκολη περίοδος και χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Για τον κλάδο των μπαρ και κέντρων διασκέδασης αναφέρθηκε στην εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους ενώ και για καθημένους ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κανόνες για τις αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου.

Ο πρόεδρος του σωματείου καταστημάτων Εστίασης κ. Χρήστος Τάτσης αναφέρθηκε στα νέα μέτρα λέγοντας ότι για ακόμη μια φορά «πέφτει το βάρος στην εστίαση και στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι εργαζόμενοι σε καφέ μπαρ αλλά και εστιατόρια. Ο κ. Τάτσης επανέλαβε την αναγκαιότητα στήριξης του κλάδου καθώς το πλήγμα που έχουν δεχτεί είναι βαρύ και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει τον χειμώνα και φυσικά τι μέτρα θα ισχύουν.

Ο κλάδος της εστίασης είναι κεντρικός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με 700.000 εργαζόμενους και χιλιάδες σημεία πώλησης ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να στηριχτεί και να ενισχυθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για εκατοντάδες ανέργους και πολλά λουκέτα…

Ακόμη, ο κλάδος της εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και την αναψυχή, τομείς που κατά γενική παραδοχή υφίστανται τεράστιο πλήγμα από την παρούσα κρίση και για τους οποίους ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει μέτρα στήριξης. Πρέπει να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες στήριξης όλων καθώς πρέπει να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και φυσικά να παραμείνουν όρθιες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες εφαρμογής και τήρησης των μέτρων, ο κ. Τάτσης ξεκαθάρισε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία καθώς θα πρέπει ο εκάστοτε επιχειρηματίας να απευθυνθεί στον πελάτη για την τήρηση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

 

 

 

Υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

 

Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας είναι ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωναϊό, αποφασίστηκε έως τις 18 Αυγούστου να είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Όπως είπε, μαζί με τα μέτρα, λαμβάνονται και αντίμετρα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το μέτρο της απαγόρευσης ορθίων στα μπαρ συνδυάστηκε με την επέκταση της στήριξης εργαζομένων σε αναστολή.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες χώρες, καταφέρνοντας να ελέγξει τα «εισαγόμενα» κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου. Πάντως, τόνισε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα, κάτι που όμως –όπως συμπλήρωσε- δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κύρια πηγή ανησυχίας είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες και έχοντες άδεια διαμονής, καθώς και ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στη διασκέδαση.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελέγχθηκαν συνολικά 6.610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.

 

 

Κόβονται συναλλαγές από τα ταμεία των τραπεζών

 

Με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για «εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού COVID-19».

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρει:

«Η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid 19 τον Ιούλιο του 2020 οδήγησε στην νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, καθώς επίσης και στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στην προσπάθειά τους να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των νέων μέτρων (βλ. Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020), με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά, γνωστοποιεί ότι από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020 και μέχρις ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:

Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας. Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα. Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε α) να διαθέτετε προστατευτική μάσκα β) να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας».

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ