Θωρακίζεται εξοπλιστικά το ΠΓΝΙ

Τοπικά

Πλησιάζει η ώρα για τα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του πλήρους συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT)

Πλησιάζει η ώρα για τα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του πλήρους συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT), που εγκαταστάθηκε και θα λειτουργεί στο εξής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη, στις 13.00, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με την εκπροσώπηση της αναπλ. Υπουργού κας Γκάγκα.

Επίσης, θα παρευρίσκεται εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που έχει κάνει τη δωρεά του μηχανήματος, όπως και άλλων αντίστοιχων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μίας αντίστοιχης Μονάδας στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τους χώρους της Μονάδας που θα λειτουργεί στο εξής το PET/CT και από το χώρο όπου έχει εγκατασταθεί το μηχάνημα, με τα συνεργεία του ΠΓΝΙ να εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία του χώρου για τα εγκαίνια την προσεχή Τρίτη.

Ως προς τη λειτουργία του Τμήματος έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κάλυψης των απαιτούμενων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και εκτιμάται, ότι η λειτουργία του PET/CT  θα ξεκινήσει από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

 Η σημασία του PET/CT

Η εγκατάσταση του PET-CT θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών και συνοδών τους, οι οποίοι υποχρεώνονται μέχρι και σήμερα να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση, με επακόλουθη ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος.

Όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο η διοίκηση του ΠΓΝΙ, όταν το μηχάνημα είχε φτάσει στα Γιάννενα και ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στην 4η πτέρυγα, η χρήση του PET/CT πρόκειται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, από τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση μέχρι την παρακολούθηση της ανταπόκρισης και τον ακριβέστερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας. Εκτός όμως από την Ογκολογία, το σύστημα PET/CT θα συμβάλλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και η Καρδιολογία.

Επιπλέον είναι σημαντικός ο ρόλος του στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και γενικότερα εκπαιδευτικό έργο του ΠΓΝΙ. Η εγκατάσταση και λειτουργία του θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ασκούμενων και ειδικευμένων φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων και φοιτητών ιατρικής.

Με τη δωρεά αυτή κορυφώνεται ένας κύκλος δωρεών με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει κατά το παρελθόν προσφέρει το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» στο ΠΓΝΙ (Κτίριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενώνας «Σταύρος Σ. Νιάρχος», Μαγνητικός Τομογράφος 3T, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός Μονάδας Νεογνών).