Τα μηνύματα ενός διαφορετικού Πάσχα

Τοπικά

Φέτος όλη η Ελλάδα θα γιορτάσει ένα Πάσχα πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα, χωρίς φίλους και συγγενείς, χωρίς εκκλησιασμό την Ανάσταση, χωρίς το παραδοσιακό σούβλισμα αρνιού, χωρίς γλέντια.
Η πανδημία του νέου κορωναϊού επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής μας και αυτό αντανακλάται και στα μηνύματα των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου που τονίζουν πόσο επίκαιρη είναι η ουσία της Ανάστασης και πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων περιορισμού.

Μαρία Κεφάλα

Η βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία Μαρία Κεφάλα τόνισε στο μήνυμα της πως:
«Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό. Τα ήθη και έθιμα της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.
Οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, τα οικογενειακά τραπέζια, το ψήσιμο του οβελία και – το σημαντικότερο – η ανταλλαγή ευχών αγάπης και ελπίδας με αγκαλιές και φιλιά, είναι όλα αυτά που σηματοδοτούν για όλους μας το ελληνικό Πάσχα.
Φέτος, ωστόσο, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε στις θρησκευτικές ακολουθίες, δε θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε από κοντά με όλους τους αγαπημένους γνωστούς, φίλους και συγγενείς το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να «τσουγκρίσουμε» κόκκινα αυγά.
Το φετινό Πάσχα, λοιπόν, είναι διαφορετικό. Είναι, όμως, διαφορετικό μόνο ως προς τον τύπο και όχι στην ουσία του.
Η προσδοκία της Ανάστασης, η ίδια η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο, η ήττα της φθοράς ενώπιον της αφθαρσίας και η ελπίδα της αιώνιας ζωής ποτέ δε θα μπορούσε να πληγεί.
Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται μας αποτρέπουν από το να γιορτάσουμε το Πάσχα όπως έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Ωστόσο, η αξία των ιδεών και των μηνυμάτων που αυτό πρεσβεύει όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά τώρα, περισσότερο, από ποτέ, τα μηνύματα της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού, της Ανάστασης, αποτελούν πυξίδα.
Όπως και το νόημα της γιορτής αυτής που σημαίνει «Πέρασμα» (-από το εβραϊκό Πεσάχ-), ας είναι το Πάσχα αυτό το πέρασμα που όλοι μας περιμένουμε. Το πέρασμα από το πρόβλημα στη λύση, από τη λύπη στην χαρά και από τον θάνατο στη ζωή».

Μωυσής Ελισάφ

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ από την πλευρά του στο πασχαλινό του μήνυμα σημείωσε τα εξής:

«Το Πάσχα σε όλο τον κόσμο είναι εορτή νίκης και λύτρωσης από τα δεσμά του θανάτου, διάβασης από τον θάνατο τη ζωή. Το «Χριστός ανέστη» είναι ένας αληθινός θούριος νίκης.
Το ελληνικό Πάσχα ειδικότερα είναι ο εορτασμός αυτής της νίκης μέσα στο κάλλος της ελληνικής φύσης, συντροφιά με συγγενείς και φίλους. Φέτος τα εξωτερικά στοιχεία της εορτής του Πάσχα έχουν αλλάξει εντελώς, σε όλο τον πλανήτη.
Καλούμαστε να το εορτάσουμε με τις εκκλησίες κλειστές, χωρίς γλέντια και χορούς, κλεισμένοι στο σπίτι. Ο εσωτερικός όμως πνευματικός πυρήνας της εορτής όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά αποκτά φέτος μεγαλύτερη ένταση.
Θα τιμήσουμε την εορτή της νίκης κατά του θανάτου, προασπίζοντας τη ζωή, τη ζωή τη δική μας, της οικογένειάς μας και των συνανθρώπων μας, ιδίως των πιο ευάλωτων από αυτούς: των παππούδων και των γιαγιάδων μας και αυτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Θα μείνουμε σπίτι, όχι επειδή είμαστε ακοινώνητοι, αλλά επειδή, αντίθετα, είμαστε κοινωνικοί και νοιαζόμαστε για τους άλλους και τη ζωή τους. Δεν πρόκειται για μόνωση εγωισμού, αλλά ευθύνης και μέριμνας για τον συνάνθρωπο.
Δεν πρόκειται για απόσταση αδιαφορίας, αλλά για απόσταση προστασίας και αγάπης. Ας γιορτάσουμε αυτές τις μέρες με την κρυφή χαρά μέσα μας ότι συμβάλλουμε και εμείς στη νίκη της ζωής».

Οι δήμαρχοι του νομού Ιωαννίνων

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Θα αναγκαστούμε πολλοί από εμάς να περάσουμε το φετινό Πάσχα μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους. Τα χωριά μας δεν θα γεμίσουν με τους συμπατριώτες μας απόδημους που έρχονταν να περάσουν τις γιορτές στον τόπο τους μαζί με τους ηλικιωμένους συγγενείς και συγχωριανούς τους. Όμως όλα αυτά, με τίποτε δε θα λυγίσουν την πίστη μας στο αληθινό μήνυμα που εκπέμπει διαχρονικά το Θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου, που δεν είναι άλλο από τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο».
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης μεταξύ άλλων ανέφερε: Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία αρκεί να μεγαλώσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή την αλυσίδα αλληλεγγύης που μας ενώνει. Ας αναλάβουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά τις ευθύνες του για την καταπολέμηση της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη. Απευθύνω σε όλους έκκληση να μην παρακούσουν τα περιοριστικά μέτρα. Όταν ξεπεράσουμε την πανδημία θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί, θα γλεντήσουμε όλοι μαζί με την αρχοντιά και το κέφι των Πωγωνησίων. Ας κάνουμε όλοι υπομονή για να υπάρχει μέλλον… Στις άγιες ημέρες που διανύουμε, οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο».
Ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Κόνιτσας εύχονται στους απανταχού συμπολίτες και τις οικογένειες τους Χρόνια Πολλά. «Το φετινό Πάσχα μας βρίσκει αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες δυσκολίες, τις οποίες καλούμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε, αντλώντας δύναμη από τη Σταυρική Θυσία του Κυρίου μας. Ευχόμαστε το Αναστάσιμο Φως να φωτίζει τις ζωές όλων και να μας χαρίζει ειρήνη, υγεία, αγάπη, δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία. Να εντείνουμε την κοινή μας προσπάθεια, ώστε να ανατείλει ένα φωτεινό και ελπιδοφόρο αύριο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών

Ευχές έστειλαν από την πλευρά του και οι παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών.
«Ας βαδίσουμε όλοι, με τον δικό μας τρόπο και την ευλάβεια που επιβάλλεται, στην πορεία προς την Ανάσταση, με την ελπίδα ότι αυτή θα συνοδευτεί σύντομα από την επαναφορά της ζωής μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς.Η παράταξή μας, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, με την αίσθηση ότι ετούτη την περίοδο αυτό που προέχει είναι η κοινή προσπάθεια για να βγούμε στο φως με τις λιγότερες απώλειες», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Θωμά Μπέγκα.
«Το φετινό Πάσχα δεν είναι σαν αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα όλοι εμείς και οι προηγούμενες γενιές. Αυτό το Πάσχα είναι Πάσχα ευθύνης για όλους μας και αυτό έχει να κάνει με την προστασία της υγείας. Το σπουδαίο σ’αυτή την περίπτωση είναι να μην λείψουν ζωές, ή τουλάχιστον να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες για να μην υπάρξει πόνος.Μέλημά μας αυτή τη στιγμή να μειώσουμε με τις πράξεις μας τους κινδύνους από την εξάπλωση του κορωναϊού για να τελειώνουμε όσο πιο νωρίς γίνεται από τη μάστιγα της εποχής, για να βγούμε στο ξέφωτο απαλλαγμένοι από νωρίς από αυτό το επιδημικό φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως εδώ και καιρό και να διαβούμε όλοι μαζί τον Γολγοθά που θα μας οδηγήσει στην προσδοκώμενη Ανάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκο Γκόντα και τους συμβούλους της παράταξης.
«Η παράταξη Ιωάννινα_2023, από την πρώτη ώρα της υγειονομικής τούτης περιπέτειας, ενέσκηψε στην προβληματική της με σοβαρότητα και φρόνημα.Η παράταξή μας συμπαραστέκεται στη Δημοτική Αρχή στις ώρες αυτές, βοηθώντας τα δέοντα, πλην όμως μη ευρισκόμενη μακρόθεν του αντιπολιτευτικού καθήκοντός της. Οι συνδημότισσες και οι συνδημότες να είναι σίγουροι ότι με υψηλό αίσθημα ευθύνης στεκόμαστε στο καθήκον που μας ανέθεσαν με την ψήφο τους, αίσθημα ευθύνης, όμοιο, με αυτό που επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τις ώρες τούτες», σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης Ιωάννινα 2023.
«Το Αναστάσιμο μήνυμα δεν παύει να φωλιάζει στην ψυχή μας και να μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο για να αντέξουμε όλες αυτές τις αντιξοότητες των ημερών. Αυτό το Πάσχα ας ευχηθούμε όλοι μαζί για την υγεία όσων νοσούν. Η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγεί την κάθε σκέψη μας για να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.Με σύνεση, συλλογικότητα, υπομονή και επιμονή θα καταφέρουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από αυτή την άνιση μάχη με τον «αόρατο εχθρό», αποδεικνύοντας έμπρακτα πως υπέρτατη αξία είναι και πρέπει να είναι ο ανθρωπισμός», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης Γιάννενα Τώρα.