elisaf_presvis-slovakias

Σύσφιξη σχέσεων με τη Σλοβακία

Τοπικά

Μια νέα εποχή στη συνεργασία των Ιωαννίνων και πόλεων της Σλοβακίας, περιοχών με πολλά κοινά στοιχεία, εγκαινίασε η επίσκεψη της πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Αθήνα Iveta Hricova στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη πρέσβη μετά την υγειονομική κρίση, που επισημαίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης των σχέσεων, με πολλαπλά οφέλη.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υποδέχτηκε την κα Hricova στο Δημαρχείο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα τουρισμού, παιδείας, οικονομίας, πολιτισμού και άλλων κοινών πεδίων συνεργασίας.

Η Σλοβακία περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες όσον αφορά στον κορωναϊό, ενώ τα Ιωάννινα αποτελούν την περιοχή της Ελλάδας με τα λιγότερα κρούσματα, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

Η ανταλλαγή επισκεπτών είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της συνεργασίας Ιωαννίνων – Σλοβακίας, με δεδομένο ότι πρόσφατα η Σλοβακία επέτρεψε τα ελεύθερα ταξίδια από και προς 16 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε ότι πολλοί συμπολίτες μας σπουδάζουν στη Σλοβακία και πιο συγκεκριμένα στη Μπρατισλάβα αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές της διεύρυνσης των σχέσεων της πόλης μας και της Σλοβακίας και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα, ετοιμάζουν τον χειμώνα του 2021 αφιέρωμα στον σλοβάκικο κινηματογράφο, παρουσία και της κας Hricova. «Έχουμε πολλά κοινά με τη Σλοβακία τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των περιοχών μας. Αναζητούμε τρόπους σύνδεσης του Σπηλαίου Περάματος με το Σπήλαιο Πάγου Dobšinská της Σλοβακίας, όπως και του Κάστρου των Ιωαννίνων με το Κάστρο της Μπρατισλάβα. Θεωρώ ότι η παρουσία επίτιμου προξένου της Σλοβακίας στα Ιωάννινα, θα αποτελέσει ‘κλειδί’ για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας».

Από την πλευρά της η πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Αθήνα, χαρακτήρισε την επίσκεψή της ως μια σημαντική ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων που θα ενισχύσουν τους δεσμούς των δυο περιοχών, ενώ στάθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού που θα επανεκκινήσει την οικονομία, μετά την πανδημία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας στα Ιωάννινα, πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενός ποτού που αγαπούν οι ιδιαίτερα οι Σλοβάκοι.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο δήμαρχος χάρισε στην κα Hricova αναμνηστικά δώρα των Ιωαννίνων, ενώ η πρέσβειρα από την πλευρά της του παρέδωσε ένα διακοσμητικό από κρύσταλλο.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη πραγματοποίησε η πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα Iveta Hricová. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αλληλεγγύης και συνεργασίας των δύο χωρών και αντίστοιχων περιφερειών, με έμφαση σε ζητήματα τουρισμού, ειδικά μέσα στο νέο διαμορφωμένο πλαίσιο του κορωναϊού.

Επίσκεψη και στο Δήμο Πρέβεζας

Τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νίκο Γεωργάκο επισκέφθηκε ακόμη η πρέσβειρα της Σλοβακίας.

Την κ. Hricová υποδέχτηκαν ο κ. Γεωργάκος και ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού του Δήμου Λεωνίδας Αργυρός ενώ στη συνάντηση που ακολούθησε σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα εμπορικών και τουριστικών συνεργασιών.

Ο κ. Γεωργάκος επεσήμανε τους δεσμούς που παραδοσιακά δένουν τις δύο χώρες από το 1986 χρονιά όπου ο Δήμος Πρέβεζας αδελφοποιήθηκε με την πόλη Σπίσκα Νόβα Βες της Σλοβακίας, ενημερώνοντας την πρέσβειρα για την πρόσφατη διπλή διάκριση της Πρέβεζας ως 1η ασφαλέστερη παραλία και 5ο ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη από το European Best Destination.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας μάλιστα απεύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την κ. Hricova να επισκεφθεί την περιοχή, ευελπιστώντας οι ασφαλείς και πανέμορφες παραλίες της να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες από τη Σλοβακία οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν οδικώς μέσω σε λίγες ώρες και να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα , τον πολιτισμό και τις μοναδικές γαστρονομικές επιλογές .

Η κ. Hricová ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γεωργάκο για την υποδοχή και τον συνεχάρη για τις διακρίσεις που κατάφερε να πάρει η Πρέβεζα σε μια τόσο δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, συγκυρία.

Δεσμεύτηκε δε ότι θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην προβολή της Πρέβεζας στην Σλοβακία ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν η συνεργασία να έχει συνέχεια και να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς.