Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας – Αειφορικής

Τοπικά

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε, όπως είχε υποστηρίξει και στη διάρκεια της δίκης, ότι πρόκειται για «απάτη επί δικαστηρίω» και πως η Περιφέρεια δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση

Λίγες ημέρες μετά την απόρριψη της αίτησης χορήγησης αναστολής, που κατέθεσε η Περιφέρεια, ο κ. Καχριμάνης  σε μια αναλυτική συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για μια απόφαση η οποία συνιστά «σκάνδαλο», όπως επίσης θα είναι και στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι και στα ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Νοέμβριο, για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο επιδίκασε ποσό 3,3 εκ. ευρώ στην «Αειφορική Ηπείρου», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε, όπως είχε υποστηρίξει και στη διάρκεια της δίκης, ότι πρόκειται για «απάτη επί δικαστηρίω» και πως η Περιφέρεια δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση, καθώς θεωρεί, ότι τα χρήματα που διεκδικεί η ανάδοχος εταιρεία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι «αέρας κοπανιστός» και πως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν το ποσό αυτό διεκδικηθεί, όπως δήλωσε στο δικαστήριο η εταιρεία και αν πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο εγγυητής, αυτό είναι ζήτημα που όπως ανέφερε θα εξηγήσει προσωπικά στον Πρωθυπουργό, καθώς όπως είπε, «ό,τι γίνεται στην Ήπειρο, επιχειρούν να κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι και αλλού». Επίσης, έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση και το υπ. Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, που ζήτησε τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

«Κανείς περιφερειάρχης και καμία περιφέρεια στη χώρα δε θα πλήρωνε χρήματα για αέρα κοπανιστό. Ψάχνουμε συνεχώς το θέμα, και δεν κάνουμε απλή διαχείριση. Η εταιρεία έφτασε να έχει λιγότερο από το ½ του κεφαλαίου που όφειλε να έχει και θα έπρεπε να έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να έχει κλείσει.

Στην προσπάθειά τους αυτή έδειξαν ότι τους χρωστάμε 5 εκ. ευρώ, τα οποία  θα είχαν στο ενεργητικό τους, αλλά δεν τους τα έχουμε δώσει, άρα δεν πρέπει να κλείσει η εταιρεία. Επίσης, έχουν πάρει 22 εκ. ευρώ δάνεια, έχουν ενεχυριάσει τα πάντα στην τράπεζα. Πως τα ενεχυρίασαν  στην τράπεζα, όταν τα μηχανήματα όλα τα μηχανήματα, όταν κλείσουμε τις μεταξύ μας συμβάσεις θα τα παραδώσουν στην Περιφέρεια; Αντιθέτως, θα ήμουν επίορκος, αν τους πληρώναμε. Προφανώς είναι πλέον θέμα της Κυβέρνησης. Εγώ πάντως, τέτοια πολιτική δεν κάνω, γιατί πρόκειται για σκάνδαλο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, που έβαλλε ξανά σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, τον οποίο «φωτογράφισε» ως τον κύριο υπεύθυνο για την υπόθεση της αντιδικίας.

Καταλήγοντας, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί, ως περιφερειάρχης, λέγοντας ωστόσο, ότι δεν ήταν ο ίδιος που διαχειριζόταν την υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, βάζοντας ξανά στο κάδρο των ευθυνών την πρώην αντιπεριφερειάρχη Τατ. Καλογιάννη.

«Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα ως περιφερειάρχης, αλλά δεν τα χειρίστηκα εγώ αυτά τα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό που οδήγησε στην αντιδικία

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης το οποίο έφτασε στην αντιδικία με την εταιρεία, ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι όλα ξεκίνησαν από την προσφυγή στη διαιτησία τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου και ενώ ο εξωτερικός ελεγκτής είχε διαπιστώσει 14 λόγους, για τους οποίους το εργοστάσιο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και δε μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Όσο για τις υπόλοιπες αξιώσεις της εταιρείας, έχουν ως εξής:

– Αξιώσεις για πρόσθετες δαπάνες (990.000€ περίπου) που κατά τους ισχυρισμούς της δαπάνησε στο διάστημα που κράτησε το δεύτερο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας (21.02.2019 έως 26.03.2019). Αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολο πλην ενός ποσού περί τις 38.000€ γιατί η εταιρεία δεν απέδειξε τί αφορούσαν. Είχε υποβάλλει έξοδα και  δαπάνες από όλη την Ελλάδα.

– Αξιώσεις για απώλεια εσόδων (700.000€ περίπου) για το διάστημα (21 Ιανουαρίου 2019-26 Μαρτίου 2019) που κράτησαν οι επιπλέον δοκιμές. «Ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό λειτουργίας στην ώρα του και για αυτό δεν είχε ευθύνη η Περιφέρεια. Επιδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

– Αξιώσεις για νέες δοκιμές (325.000€ περίπου) που απορρίφθηκαν στο σύνολο.

– Αξιώσεις ως δήθεν διαφορές πληρωμών για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 1.156.000€ περίπου.

«Αξιοσημείωτο είναι πως όταν τα διεκδικούσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2019 είχε αρχίσει να τα εισπράττει. Όταν επιλήφθηκε το διαιτητικό δικαστήριο (Ιούνιος του 2021) τα είχε εισπράξει στο σύνολο, πλην όμως το διαιτητικό δικαστήριο το επιδίκασε κατά πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

– Αξιώσεις (προκαταβολικές) για απώλεια εσόδων από δευτερογενή (ανακυκλώσιμα υλικά) για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 707.000€ περίπου.

«Στη σύμβαση προβλέπεται ότι το 50% λαμβάνει η εταιρία και το 50% η Περιφέρεια, η οποία εγκρίνει τις τιμές πώλησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν στείλει στην Περιφέρεια απολύτως τίποτε κατά παράβαση της σύμβασης.  Παρά ταύτα επιδικάσθηκαν προκαταβολικά και μάλιστα όχι σε πραγματική, αλλά σε υποθετική βάση κατά πλειοψηφία από το Διαιτητικό Δικαστήριο», επεσήμανε ο περιφερειάρχης.

Για την υπόθεση της παραπομπής

Ο περιφερειάρχης μίλησε και τόσο για την δική του παραπομπή όσο και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό, για παράβαση καθήκοντος, με αφορμή τις αναθέσεις νομικής εκπροσώπησης σε εξωτερικούς δικηγόρους, σημειώνοντας πως η Επιτροπή ενήργησε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

«Θέλω να πως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Δημ. Δημητρίου, στον κ. Δημ. Παππά, στον κ. Γιώργο Ζάψα, σε όλους τους συμβούλους – μέλη της Ο.Ε. για το θέμα που δημιουργήθηκε με το Πειθαρχικό. Και όλοι είπαν ότι αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίσαμε ομόφωνα. Όπως έχουμε μια σειρά αποφάσεων από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, που καμία σε όσες ανατίθεται αποφάσεις σε δικηγόρο, δεν κάνει την ανάλυση και αιτιολόγηση που εμείς κάναμε. Το θέμα έθεσα και στην ΕΝΠΕ. Εξεπλάγησαν άπαντες, που είναι από όλο το πολιτικό φάσμα. Όλοι έχουν κάνει χρήση δικηγόρου για ειδικά θέματα από την ελεύθερη αγορά», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Εξηγήσεις για το ΠΔΕ

Και στο ζήτημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν δήμοι στην Ήπειρο, ποιοι είναι, αλλά και πόσα ποσά οφείλουν προς την Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη λειτουργία του Εργοστασίου, για να συνδέσει τα δύο θέματα στην απάντησή του.

Για το ΠΔΕ της Περιφέρειας τόνισε, ότι μέσα σε μία τριετία, το ΠΔΕ της Περιφέρειας έπεσε από τα 50 στα 15 εκ. ευρώ, και αυτός ήταν ο λόγος που από το 2021 ενημερώθηκαν οι δήμοι, ότι δε θα υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κονδύλια κάτι που έγινε για δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο του 2022. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε,  η Περιφέρεια προχώρησε στην εξόφληση όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος τoυ 2021.

«Το ΠΔΕ από τα 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2018, που το ΠΔΕ  έπεσε στα 15 εκ. ευρώ ετησίως, και όλες οι περιφέρειες δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους φορείς.  Δεν είναι μόνο οι δήμοι που βοηθούσαμε, ήταν τα πανεπιστήμια κ.α..  Ενημερώσαμε όλους τους φορείς και το 2021 και το 2022 πως δεν μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για έργα που είχαν προγραμματίσει για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της περιφέρειας. Παρόλα αυτά ότι είχαν κάνει το 2021, περίπου μέχρι τον Οκτώβριο, τα πληρώσαμε όλα. Όμως, τους ειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί ξανά να συμβεί γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εμείς. Σε όλη την Ελλάδα, ουδείς έχει πλέον χρήματα για  άλλους φορείς, εκτός ειδικών περιπτώσεων.  Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λένε, ότι δεν δημοπρατήσαμε κάποια έργα. Όταν ειδοποιούνται και το 2021 και το 2022 ότι οι πόροι που υπήρχαν κάποτε, δεν υπάρχουν πλέον, δεν μπορεί να βγαίνουν δημοπρασίες.  Εκείνοι που θα πρέπει να απολογηθούν είναι όσοι χωρίς να έχουν διασφαλισμένα χρήματα και πιστώσεις, δημοπρατούσαν έργα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι οφειλές προς την Περιφέρεια

Συνολικά, οι δήμοι της Ηπείρου οφείλουν, όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης 4,7 εκ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την πληρωμή του εργοστασίου, χωρίς να θέλει να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές κάθε δήμου. Περιορίστηκε όμως να πει, ότι υπάρχει δήμος εκτός της ΠΕ Ιωαννίνων, που οφείλει 720.000 ευρώ και πως εκείνοι που οφείλουν ελάχιστα είναι οι δήμοι Βορ. Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ζίτσας με οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Ο δήμος Ιωαννιτών από την άλλη είναι από τους ελάχιστους που όπως είπε, πληρώνουν συνέχεια, έχοντας καταβάλλει πάντως έναντι των συνολικών του υποχρεώσεων για το 2022, 144.000 ευρώ. «Δε γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Ελλιπής έλεγχος στις πληρωμές του ΦΟΔΣΑ

Καταλήγοντας επί του συγκεκριμένου ο κ. Καχριμάνης στάθηκε στη διαδικασία μεταφοράς του υπολείμματος, που γίνεται πλέον από την Περιφέρεια, για το προηγούμενο διάστημα όμως, που γινόταν με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ. Όπως εξήγησε μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει καταλήξει στο πως καταβάλλονταν ποσά για πληρωμές επί φυσικού αντικειμένου που δεν έπρεπε να πληρώνεται από τον ΦΟΔΣΑ, όπως είναι οι ποσότητες του κομπόστ ή τα μη επιτρεπτά απόβλητα. «Είναι απορίας άξιον πως έκλειναν τις συμβάσεις, πως πλήρωναν και ποιος έκανε τον έλεγχο. Θα συσταθεί ειδική επιτροπή για αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.