Στον αέρα δύο έργα ορόσημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Τοπικά

Στον… αέρα βρίσκονται δύο έργα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κινδυνεύοντας να παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη μετέωρα ή και να μην προχωρήσουν ποτέ, ενώ η υλοποίηση τους θα έφερνε πολύ μεγάλο όφελος τόσο οικονομικό, όσο και πρακτικό.

Το ένα έργο είναι η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου προϋπολογισμού 430.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα είχε φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης του συνόλου των διαδικασιών, όμως έχει μπλοκαριστεί από την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δε δίνουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, ο λόγος της μη αδειοδότησης είναι πως οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων δεξαμενών προβλέπουν μόνο οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ το νοσοκομείο δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ο κ. Τσίκαρης σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, πιθανότατα μέσω μίας υπουργικής απόφασης ή μέσω εγκυκλίου, ώστε να δοθεί η αδειοδότηση εγκατάστασης και χρήσης αυτής από την Πολεοδομία, αλλά και η άδεια πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν στους χρήστες ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το ΠΓΝΙ όμως δε μπορεί να ενταχθεί ούτε στην κατηγορία των οικιακών καταναλωτών, ούτε σε αυτήν των βιομηχανικών. Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια προς όλους και έχουμε ζητήσει και τη βοήθεια της περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να τελειώσουμε το συντομότερο από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση του συστήματος υγραερίου, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 700.000 ευρώ στο νοσοκομείο, δηλαδή σε έξι μήνες από την εγκατάσταση θα έχει γίνει η απόσβεση και θα εξοικονομούνται χρήματα από τον πρώτο χρόνο.

Στον αέρα η ενεργειακή αναβάθμιση

Παράλληλα, και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου, με προϋπολογισμό 4,4 εκ ευρώ κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί. Σε αυτό, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, οι ανάδοχοι για την πλειονότητα των υποέργων έχουν αναδειχθεί, όμως εκκρεμεί η ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, των συμβάσεων, αφού γίνει πρώτα ο έλεγχος από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, η οποία υποστηρίζει πως πρόκειται για τεχνικό καθαρά ζήτημα.

Όμως ο κ. Τσίκαρης άφησε να εννοηθεί, ότι ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα ζητήματα, με το σκεπτικό, ότι πρόκειται για τη μοναδική αντίστοιχη πρόταση νοσοκομείου της χώρας, που εγκρίθηκε και βαίνει προς υλοποίηση, και στην περίπτωση που αυτή ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τον «πιλότο» αντίστοιχων έργων και για άλλα νοσοκομεία.

«Ό,τι θα γίνει με το έργο στο ΠΓΝΙ, θα ανοίξει το δρόμο και στα άλλα νοσοκομεία. Ευελπιστούμε να μην μπλοκαριστεί το έργο που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς, όπως όμως και για το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, οι εργαζόμενοι», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης.

Αναφορικά με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΙ, θα βελτιώσει, όχι μόνο την ενεργειακή απόδοση του νοσοκομείου κατά δύο επίπεδα, αλλά θα αναβαθμίσει και την ποιότητα νοσηλείας των νοσηλευόμενων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η εγκατάσταση κλιματισμού στους δύο πάνω ορόφους κάθε πτέρυγας Κλινικών θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο κατά τους θερινούς μήνες.

Ταυτόχρονα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του έργου θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου με την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, θα επιτρέψει την κάλυψη αναγκών και θα συμβάλλει στη διεύρυνση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες της περιοχής.