Στα Γιάννενα τα 2 από τα 530 μεταλλαγμένα κρούσματα

Τοπικά

Στα 530 ανέρχονται πλέον τα μεταλλαγμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα 

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 η γονιδιωματική ανάλυση σε 178 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και 3 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου, Μυκόνου, Αχαΐας, Λακωνίας, Καρδίτσας και Λάρισας.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 94 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών (variants of concern). Από τα 94 στελέχη τα 93 ήταν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7/UK lineage Variant VOC_202012), ενώ ένα στέλεχος ανήκει στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη (Lineage B.1.351/South Africa Variant 501V2).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως και σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 495 θετικά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 7 της νοτιοαφρικανικής.

Τα κρούσματα του στελέχους της Νότιας Αφρικής είναι όλα εγχώρια κρούσματα. Δύο προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και τα υπόλοιπα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα κρούσματα αφορούν διαφορετικούς «τύπους» του ιού.