Σενάριο για νέο lockdown στα Γιάννενα 

Τοπικά

Να μπουν στο «κόκκινο» τα Ιωάννινα και το lockdown στην Κάλυμνο να γίνει καθολικό, εισηγούνται οι επιδημιολόγοι του Υπουργείου Υγείας για να «σπάσει» η αλυσίδα του κορωναϊού.

Χθες συνεδρίασε η υποεπιτροπή επιδημιολόγων η οποία εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία και επαναξιολογεί τον χάρτη της επιδημίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αθηναϊκά ΜΜΕ, η επιτροπή κατέληξε στο να εισηγηθεί την ένταξη του Δήμου Ιωαννίνων στις κόκκινες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο, ενώ για την Κάλυμνο αναμένεται να εισηγηθεί αυστηρό lockdown ανάλογο με την Αττική.

Σχετικά με το τι θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις περιοχές αυτές, θα αποφασίσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή. Με βάση την απόφαση αυτή θα γίνει και η σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση και αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοινώσει τα σχετικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το πού εντοπίστηκαν τα 755 νέα κρούσματα κορωναϊού χθες στην Ελλάδα, στα Ιωάννινα επιβεβαιώθηκαν 20 νέες μολύνσεις Covid-19 και στην Κάλυμνο 7. Παρόλα αυτά στην τοπική κοινωνία υπάρχει μια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι πολλά κρούσματα χρεώνονται στα Γιάννενα ενώ προέρχονται από την γειτονική Αλβανία, και έτσι ο αριθμός κρουσμάτων δεν είναι αξιόπιστο στοιχείο από μόνο του. 

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 174.659 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.558 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,99.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή +11,05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Επιπλέον, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 313 ασθενείς (67,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, τo 86,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.246 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 13 (29 ήταν την Τρίτη), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.194 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

 

Β. Κικίλιας: Αυξητική η εικόνα των κρουσμάτων

 

Η επιδημιολογική κατάσταση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες δείχνει αυξητική εικόνα των κρουσμάτων, ωστόσο το παρήγορο είναι ότι στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την covid-19 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Είπε χαρακτηριστικά ακόμη ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην άμεση αντίδραση ως προς τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό, προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών όπως είπε γι αυτό αναβλήθηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού.

«Έχει ληφθεί μέριμνα για επαναπρογραμματισμό αυτών των ραντεβού και θα αποσταλεί μήνυμα για ημέρα και ώρα εμβολιασμού στους πολίτες», ξεκαθάρισε. 

Ο υπουργός έθεσε και ένα θέμα που έχει να κάνει με την απώλεια χιλιάδων δόσεων εμβολίου και όπως είπε μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων εμβολιάστηκαν πολίτες. Δηλαδή αυτοί που είχαν προσέλθει αλλά και σε μια επιχείρηση 24 ωρών πάνω από 400 τρόφιμοι στις φυλακές Κορυδαλλού και στο κέντρο της Αμυγδαλέζας πάνω από 250 φιλοξενούμενοι. Επίσης εμβολιάστηκαν υγειονομικοί και στρατιωτικοί . 

 

Η κατανομή

 

Στην Αττική βρίσκονται τα 231 από τα 755 κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Άνοδο σημείωσε η Θεσσαλονίκη με 125 κρούσματα, ενώ στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 61. Στην Ήπειρο, πέρα από τα 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας, 2 στην Π.Ε. Άρτας και 2 κρούσματα στην Π.Ε  Πρέβεζας. 

Αναλυτικά:

21  κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

27 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

9 κρούσματα στην Π.Ε.  Δυτικής Αττικής

70  κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα  στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας 

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Αρτας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε.  Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

18  κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου   

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας  

3 κρούσματα στην Π.Ε  Ημαθίας

17 κρούσματα στην ΠΕ  Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας 

1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4  κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

7  κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

4  κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην ΠΕ  Καστοριάς 

7 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας 

2 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

13 κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης 

10  κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Κω 

2 κρούσματα στην Π.Ε  Λακωνίας

22 κρούσματα στην Λάρισας 

5 κρούσματα στην Π.Ε Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

5  κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα  στην Π.Ε. Μεσσηνίας 

1  κρούσμα στην ΠΕ Νάξου

7  κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

10  κρούσματα  στην Π.Ε. Πιερίας 

2 κρούσματα στην Π.Ε  Πρέβεζας

22   κρούσματα  στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1  κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης 

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών 

12  κρούσματα  στην Π.Ε. Τρικάλων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου 

11  κρούσματα υπό διερεύνηση