«Σάρωσε» τα βραβεία ο Δήμος Ιωαννιτών

Τοπικά

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο τιμήθηκε η μνήμη και η αυτοδιοικητική πορεία του Μωυσή Ελισάφ στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων  ΟΤΑ Awards 2019 – 2023.

Το βραβείο για τον Μωυσή Ελισάφ παρέλαβαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και η κα Κλεοπάτρα Χατζηγιάννη- Ελισάφ η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές και αφιέρωσε το βραβείο «στα Γιάννενα και τους Γιαννιώτες που λάτρευε ο Μωυσής».

Ο Δήμος Ιωαννιτών στα ΟΤΑ Awards έλαβε επίσης βραβεία στις κατηγορίες του αστικού σχεδιασμού και δομημένου περιβάλλοντος το οποίο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, της κοινωνικής πολιτικής το οποίο παρέλαβε η αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή, του πολιτισμού που παρέλαβε η αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίδου και του τουρισμού το οποίο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης.

Στην κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία προήδρευε η Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Τα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ Awards 2019 – 2023 είναι τα μοναδικά τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής των πόλεων αλλά και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη για το σύνολο της τετραετίας 2019 – 2023.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση των διοργανωτών να τιμήσουν τη μνήμη και την αυτοδιοικητική πορεία του Μωυσή Ελισάφ, αφού όπως είπε ήταν το πρόσωπο που ενέπνεε σεβασμό και αναδείχθηκε σε προσωπικότητα για ολόκληρη την χώρα.

 «Ο Μωυσής έβαλε την σφραγίδα του για να αλλάξουν τα Γιάννενα»

Η δημοσιογράφος, Εύη Φραγκάκη αναφερόμενη στον Μωυσή Ελισάφ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Μωυσής Ελισάφ δεν υπήρξε απλά μία κορυφαία φυσιογνωμία της Ιατρικής, του Εβραϊσμού και της Αυτοδιοίκησης. «Ήταν ένας σύγχρονος στοχαστής. Με βαθιά παιδεία, μόρφωση και όραμα. Ήταν συνάμα κι απλός. Κουβαλούσε εκείνη την απλότητα της γειτονιάς που μεγάλωσε, της γειτονιάς που έζησε τον βίαιο ξεριζωμό και τον αφανισμό. Η εκλογή του το 2019 στο αξίωμα του Δημάρχου Ιωαννίνων μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης και όχι μόνο.

Για την πόλη του άνοιξε ένα ακόμη παράθυρο στον κόσμο.

Αυτά ήταν τα Γιάννενα του Μωυσή Ελισάφ. Πέρα από τον ορίζοντα που κόβει το Μιτσικέλι. Πάνω από τα στενά όρια της γεωγραφίας.  Τα Γιάννενα του Μωυσή είναι οικουμενικά. Αυτή είναι και η βαριά κληρονομιά που άφησε.

Μαζί με το σπουδαίο του έργο στην Ιατρική, την τεράστια προσφορά στην μικρή Εβραική Κοινότητα, στον πολιτισμό και στα γράμματα.

Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αναφερθούμε διεξοδικά σε μια τέτοια προσωπικότητα για την οποία θρήνησε όλη η χώρα. Και πάλι πτυχές της ζωής, της προσφοράς του και του έργου του δεν θα καλυπτόταν.

Η θητεία του στο αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων ήταν σύντομη. Μία μικρή γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της πόλης. Γιατί γέφυρες ήθελε να φτιάχνει και να ενώνει. Την ημέρα της ορκωμοσίας του έκλεισε την ομιλία με μία φράση του Γκάντι. «Θέλεις την αλλαγή, γίνε η αλλαγή». Και ο Μωυσής έβαλε την σφραγίδα του για να αλλάξουν τα Γιάννενα», ανέφερε σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια: Έλενα Στάμου