Πρωτοποριακή τεχνική στη χειρουργική συμπαγών όγκων

Τοπικά

Μία πρωτοποριακή τεχνική σε διεθνές επίπεδο, τη χειρουργική συμπαγών όγκων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, η διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής είναι μια νέα μέθοδος που εφαρμόζεται στο πλαίσιο ερευνητικών πρωτοκόλλων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τεχνική, που ανέπτυξαν επιστήμονες του νοσοκομείου, η οποία επιτρέπει την ταχεία και αξιόπιστη ανάλυση συμπαγών όγκων με χρήση κυτταρομετρίας ροής, σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Η μελέτη ξεκίνησε από τη συνεργασία της Νευροχειρουργικής Κλινικής (Αλεξίου Γεώργιου, Αναπληρωτή Καθηγητή, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νευροχειρουργικής Σπυρίδωνα Βούλγαρη) με τη Μονάδα Μοριακής Βιολογίας και Μεταφραστικής Κυτταρομετρίας Ροής (Γεώργιο Βαρθολομάτο, Βιοχημικό, Επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας)  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διακρίνει τον τύπο του νεοπλάσματος, το βαθμό κακοήθειας και τα όρια του όγκου με σημαντική ακρίβεια, καθοδηγώντας τις αποφάσεις του στην επέμβαση. Αυτό διευκολύνει την ακριβέστερη εξαίρεση του όγκου, γεγονός που εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση. Οι μελέτες αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό/Κυτταρολογικό Εργαστήριο του  ΠΓΝΙ.

Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο ΠΓΝΙ, στο πλαίσιο ερευνητικού πρωτοκόλλου και σε πολλαπλές ερευνητικές μελέτες, όχι μόνο για όγκους εγκεφάλου, αλλά και άλλα συμπαγή νεοπλάσματα, όπως μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και γυναικολογικούς καρκίνους. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο, με τίτλο «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής» (Intraoperative Flow Cytometry, Springer, Nature, 2023), το οποίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για άλλους χειρουργούς που θα ήθελαν να την εφαρμόσουν, στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η εφαρμογή της στην κλινική πράξη απαιτεί περισσότερες μελέτες για κάθε είδος όγκου ξεχωριστά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με την ανακοίνωσή της, ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους και τονίζει ότι σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ θα συνεχίσει να συνδράμει στο έργο των επιστημόνων.