energeiaki-koinotita

Προσεχώς ενεργειακή κοινότητα στον Δήμο Ιωαννιτών

Τοπικά

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εκτενή συζήτηση τη Δευτέρα αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεχίζοντας τη συνεδρίαση της Πέμπτης που είχε διακοπεί.

Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας ανέφερε ότι η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Δήμου ενώ παρουσίασε όλη την διαδικασία που προηγήθηκε ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό σχήμα.

Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Ιωαννιτών (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), ο Δήμος Μετσόβου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), και φυσικό πρόσωπο που επιλέγει κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%).

Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 30.000 €, το οποίο αποτελείται από εκατό συνεταιριστικές μερίδες αξίας 300 € η κάθε μία.

Όπως τόνισε ο κ. Βλέτσας πρόκειται για ένα ασφαλές σχήμα ενώ πρόκειται για ένα δυναμικό σχήμα που στην πορεία μπορεί να αλλάξει και να τροποποιηθεί.

Στο επόμενο στάδιο θα εξειδικευτεί το πλάνο δράσης της Ενεργειακής Κοινότητας το οποίο θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «Ενότητα Πολιτών» ψήφισε θετικά στην πρόταση ωστόσο σαφείς και διακριτές αποστάσεις από τη λογική και την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο κ. Βλέτσας κράτησε η Τατ. Καλογιάννη, κάνοντας λόγο για μία ερασιτεχνική εισήγηση και προετοιμασία της δημοτικής αρχής. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη, βασική προϋπόθεση των ενεργειακών κοινοτήτων είναι η συμμετοχή των πολιτών, με εξασφάλιση της πλήρους ενημέρωσής τους, για τα οφέλη από την υλοποίηση συλλογικών δράσεων, οι οποίες δε μπορούν να υλοποιηθούν μόνον από τους πολίτες.

Σημειώνεται πως οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Νέο σχολείο στον Κατσικά

Την απόφαση για την ίδρυση και ανέγερση ενός νέου σχολικού συγκροτήματος στον Κατσικά πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Την εισήγηση για την ανέγερση νέου σχολείου έκανε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης μετά από απόφαση που έχει λάβει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αλλά και η Τοπική Κοινότητα.

Το σχολείο προβλέπεται να γίνει σε οικόπεδο του Κατσικά το οποίο είναι χαρακτηρισμένο για τέτοια χρήση.

Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση το έργο θα υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ενώ μπορεί να αναζητηθεί κι άλλο χρηματικό πρόγραμμα.

Το νέο σχολικό συγκρότημα θα στεγάσει Δημοτικό Σχολείο δυναμικότητας 320 μαθητών και νηπιαγωγείου δυναμικότητας 50 νηπίων.

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ κλήθηκε να τοποθετηθεί επί ερωτημάτων σχετικών με την πιθανότητα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω της πανδημίας, τονίζοντας, ότι αυτό με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν θεωρείται πιθανό να γίνει, έως επίσης και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο δήμος από τους υγειονομικούς φορείς της Πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών αντίστοιχα στις οποίες εφαρμόζεται πλέον, ένα κανονικό lockdown, οι σχολικές μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.