Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την προτομή

Τοπικά

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο περισσότερες αφορμές υπάρχουν για διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων οι οποίες συχνά παίρνουν τη μορφή μαχών μέσω ανακοινώσεων.

Αυτή τη φορά αφορμή δόθηκε από την τοποθέτηση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον Μωυσή Ελισάφ αναφορικά με μερικά σχόλια που αντάλλαξαν στο Facebοok ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, που φιλοτέχνησε την προτομή του Γεώργιου Μυλωνά. Ο κ. Παπαγιάννης είχε σχολιάσει στο post των αποκαλυπτηρίων της προτομής στο προφίλ του Δημάρχου πως έξι μήνες μετά δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι άνθρωποι του χυτηρίου (ο ίδιος πρόσφερε την εργασία του αφιλοκερδώς). Ο κ. Μπέγκας απάντησε πως επί δημαρχίας του οι συνεργάτες του Δήμου δεν μένουν απλήρωτοι μην θέλοντας να δώσει περισσότερη έκταση στο ζήτημα μέσω σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συζήτηση μπήκε με σχόλιο που έστειλε στα ΜΜΕ ο κ. Ελισάφ δηλώνοντας τα εξής: «Αποτελεί προσβολή προς την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος της πόλης μας απαξιώνει δημόσια έναν σπουδαίο, καταξιωμένο και διεθνούς φήμης γλύπτη τον Θεόδωρο Παπαγιάννη.

Γίνεται διπλή η προσβολή όταν έχει ως αφετηρία την προτομή του Γεωργίου Μυλωνά, ενός πολιτικού που σφράγισε την πορεία των Ιωαννίνων με την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Ο δήμαρχος, όταν τοποθετείται δημόσια, εκπροσωπεί το θεσμό, το Δήμο, τα Γιάννενα. Έχει υποχρέωση να μην προσβάλει την πόλη και κυρίως να μην απαξιώνει ανθρώπους που έχουν προσφέρει και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήρθε άμεσα και σε αντίστοιχο τόνο αναφέροντας πως ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» τοποθετείται χωρίς να γνωρίζει την ουσία του θέματος.

«Ο εξαίρετος γλύπτης, κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβε, και με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς, το έργο της δημιουργίας μιας προτομής του Γεωργίου Μυλωνά.

Τον ευχαρίστησα γι’ αυτό δημόσια.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (ο επικεφαλής της «Γιάννενα. Νέα Εποχή» πιθανά δεν γνωρίζει το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πληρωμή από έναν δημόσιο φορέα) οι συνεργάτες του κ. Παπαγιάννη θα εξοφληθούν για την εργασία τους.

Όπως δημοσίως τοποθετήθηκα, ουδείς προμηθευτής – συνεργάτης του Δήμου θα μείνει απλήρωτος για τη δουλειά του επί της δικής μου θητείας, γεγονός πρωτόγνωρο για ένα Δήμο που στο παρελθόν χρωστούσε πολλά σε πολλούς και για πολύ καιρό.

Ουδέποτε τον προσέβαλα προσωπικά, αρνήθηκα απλά να αντιπαρατεθώ μαζί του δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, αδικούσε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης και της ανάρτησής μου σε σχέση με αυτή.

Ο κ. Ελισάφ, μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων και υποψήφιος Δήμαρχος, αξιολόγησε ως μείζον τον διάλογο που διημείφθη στην σελίδα μου στο Facebook, και εξέδωσε ανακοίνωση», αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας πως μεγαλύτερη προσβολή αποτελεί η απουσία του κ. Ελισάφ από τα αποκαλυπτήρια της προτομής αν και είναι ενεργό μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο σκέλος της απάντησης του Δημάρχου ο κ. Ελισάφ, σε νέα ανακοίνωση, δήλωσε τα εξής: «Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αποδεικνύει ότι είναι ταχύτατη στα λόγια αλλά βραδυκίνητη στα έργα. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να απαντήσει στην ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» αλλά δεν έφτασαν έξι μήνες για να εξοφλήσει ένα δικό της χρέος. Όταν μάλιστα επρόκειτο να τιμήσει έναν μεγάλο πολιτικό, τον Γεώργιο Μυλωνά, με την δωρεάν προσφορά ενός κορυφαίου γλύπτη, του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Ο επικεφαλής της παράταξης Μωυσής Ελισάφ, δεν εκλήθη στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά με καμία εκ των θεσμικών του ιδιοτήτων. Ούτε ως μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ούτε ως πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία ασύγγνωστη παράλειψη του Δημάρχου, που είχε την ευθύνη οργάνωσης της τελετής».

Και συνεχίζει αναφέροντας πως του είναι γνωστές οι διαδικασίες και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές. «Ο κ. Ελισάφ, γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά τις διαδικασίες πληρωμής, όπως γνωρίζει τι σημαίνει συνέπεια προς τους συνεργάτες του Δήμου. Το απόδειξε κατά τα τριάμισι χρόνια θητείας του στο Πνευματικό Κέντρο. Το χρονικό διάστημα των έξι μηνών μπορεί να το θεωρεί μικρό ο δήμαρχος αλλά είναι πολύ μεγάλο για ανθρώπους που ζουν με το μεροκάματο. Ο επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα – Νέα Εποχή” Μωυσής Ελισάφ δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα αλλά ούτε την έχε ανάγκη μέσα από την αντιπαράθεση με την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει στο διάλογο του Δημάρχου με τον καταξιωμένο δημιουργό, καλλιτέχνη και συμπολίτη μας κ. Παπαγιάννη.

Την προσβολή προς την πόλη, την ιστορία της και τον πολιτισμό της λοιπόν την έκανε ο Δήμαρχος κ. Μπέγκας απαξιώνοντας τον Θεόδωρο Παπαγιάννη και την συνεχίζει με την απάντησή του προς τον επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα – Νέα Εποχή” Μωυσή Ελισάφ.

Ο πολιτικός πολιτισμός του κ. Μπέγκα μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε πολιτική εμπάθεια προς τον επικεφαλής και την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή». Οι Γιαννιώτες όμως έχουν γνώση και κρίνουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του κ. Ελισάφ.

Τέλος στη «μάχη των ανακοινώσεων» δόθηκε με την εξής σύντομη απάντηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής: «Η Δημοτική Αρχή αλλά και η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» είναι περήφανες που απέτισαν μια οφειλόμενη τιμή, στον βαθμό που αναλογούσε σε έναν σπουδαίο πολιτικό ο οποίος σημάδεψε την πορεία του τόπου. Τον Γεώργιο Μυλωνά. Αυτή είναι η μείζονα πολιτική πράξη. Τα υπόλοιπα είναι παραπολιτική».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ