Τι έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει και τι είναι σε εκκρεμότητα
Το πλάνο έργων που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, τη συντήρηση, τη βελτίωση των αυλών, καθώς και τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου παρουσίασαν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Στέφανος Σίντος. Ουσιαστικά παρουσιάστηκε τι έχει γίνει, τι έχει προχωρήσει και τι αναμένεται να προχωρήσει εφόσον φυσικά πάρουν «πράσινο φως» και υπάρχουν σχετικές χρηματοδοτήσεις. Οι δυο αντιδήμαρχοι έκαναν έναν απολογισμό όσων έγιναν μέσα σε αυτό το διάστημα.
Οι παρεμβάσεις αφορούν 35 σχολεία και το ύψος ανέρχεται σε 11 εκ. ευρώ. Ο κ. Γιωτίτσας υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις αφορούν περίπου το 1/4 του κτιριακού αποθέματος των σχολικών μονάδων, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητα χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. «…Σε μια περίοδο που η κρατική χρηματοδότηση για έργα είναι ελάχιστη, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές βελτιώσεις. Προτεραιότητά είναι η ασφάλεια των μαθητών και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των σχολείων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στόχο μας για μια κλιματικά ουδέτερη πόλη έως το 2030. Παράλληλα, τακτοποιούμε εκκρεμότητες ετών, όπως πολεοδομικά ζητήματα και προσεισμικούς ελέγχους, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα των αναγκών και να μπορούμε να αξιοποιούμε αποτελεσματικά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε».
Από την μεριά του ο κ. Σίντος, επισήμανε ότι: «…οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά με συστηματική δουλειά ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις ώστε, στο εξής, να μπορούμε να εντάσσουμε σχολικές μονάδες σε νέα προγράμματα με μεγαλύτερη ευκολία. Η σχολική στέγη ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς πολλά σχολεία μας είναι παλιά και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Θα συνεχίσουμε ακούραστα αυτή την προσπάθεια, γιατί η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητά μας και η διασφάλιση ενός κατάλληλου σχολικού χώρου είναι θεμελιώδης για τη μάθηση και την εξέλιξη των παιδιών», είπε μεταξύ άλλων.
Το πλάνο
1 .Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος Κιάφας
Σχολεία: 6ο, 7ο, 8ο Γυμνάσια και 1ο ΓΕΛ
Προϋπολογισμός: 2,4 εκατ. ευρώ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027)
Έργα που θα γίνουν:
Θερμομόνωση κτηρίων
Αντικατάσταση κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων
Νέο σύστημα θέρμανσης
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο 6ο και 7ο Γυμνάσιο και στο 1ο ΓΕΛ
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: Είναι ενταγμένο και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου.
2. Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” – Βελτίωση 9 σχολείων
Σχολεία: 1ο και 3ο Νηπιαγωγεία Κατσικάς, 23ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Κατσικάς, 3ο Δημοτικό Μαρμάρων (Καρδαμίτσια), Γυμνάσιο Περάματος, ΓΕΛ Πεδινής, 6ο ΕΠΑΛ, 5ο Δημοτικό Ιωαννίνων (Βαλάνειο)
Προϋπολογισμός: Καθορίζεται από το ΥΠΕΣ (Υπουργείο Εσωτερικών – Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.)
Έργα που θα γίνουν:
Ελαιοχρωματισμοί (εσωτερικοί και εξωτερικοί)
Αντικατάσταση WC
Προσθήκη αθλητικού εξοπλισμού στις αυλές
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: Ο Δήμος έχει καταθέσει την πρότασή του στις 10 Φεβρουαρίου και αναμένει την έγκριση του Υπουργείου για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
3. Πρόγραμμα “Αθηνά” – Ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολείων
Σχολεία: 10ο και 22ο Νηπιαγωγεία Ιωαννίνων, Δημοτικό Σταυρακίου, 5ο Δημοτικό Ιωαννίνων (Βαλάνειο)
Προϋπολογισμός: 760.000 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)
Έργα που θα γίνουν:
Θερμομονώσεις
Αντικατάσταση κουφωμάτων
Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: Έχουν εκδοθεί τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες. Οι προτάσεις θα κατατεθούν εντός της εβδομάδας, με προθεσμία υποβολής την 31η Μαρτίου και υλοποίησης την 31η Δεκεμβρίου 2025.
4 .Βιοκλιματική ανάπλαση σχολικών αυλών
Σχολεία: 9 σχολεία, 3ο Δημοτικό (Μαρούτσειο) – 6ο Δημοτικό (Βρυσούλα) – 13ο Δημοτικό (Βοτανικός) – 3ο Δημοτικό Μαρμάρων (Καρδαμίτσια) – Συγκρότημα 3ου και 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου (Β. Ηπείρου) – 7ο Γυμνάσιο (Κιάφα) – 2ο Λύκειο (Γ. Παπανδρέου) – 8ο ΓΕΛ Ζωσιμαίας – 6ο ΕΠΑΛ (Σεισμόπληκτα)
Προϋπολογισμός: 3 εκατ. ευρώ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021-2027)
Έργα που θα γίνουν:
Νέα υλικά στις αυλές
Χώροι σκίασης και δενδροφυτεύσεις
Συστήματα ποτίσματος από τη συλλογή των ομβρίων
Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: Έγινε η πρώτη συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων και την Τεχνική Υπηρεσία, παρουσία και της ομάδας έργου. Τα εργαστήρια με τη σχολική κοινότητα ξεκινούν άμεσα, με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών έως τον Οκτώβριο και τη δημοπράτηση του έργου το Νοέμβριο.
5. Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία
Σχολεία: Όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών (139 συνολικά)
Προϋπολογισμός: 45.000 ευρώ (Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”)
Έργα που θα γίνουν:
Συλλογή στοιχείων (άδειες, σχέδια, πιστοποιητικά, φωτογραφίες)
Δημιουργία φακέλου για κάθε σχολείο
Έκδοση πιστοποιητικών προσεισμικού ελέγχου σε συνεργασία με το ΤΕΕ
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει την απογραφή των σχολικών κτιρίων στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ και προχωρά στην έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών.
6. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος 3ου & 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου
Σχολεία: 3ο και 10ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο
Προϋπολογισμός: 2,5 εκατ. ευρώ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021-2027)
Έργα που θα γίνουν:
Θερμομόνωση κτηρίων
Αντικατάσταση κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων
Νέο σύστημα θέρμανσης
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: Οι μελέτες θα ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν μέσα σε 6 μήνες, ώστε η δημοπράτηση να γίνει τον Οκτώβριο.
Οικοδομικές άδειες
Αναφορικά με το θέμα των οικοδομικών αδειών των σχολικών κτιρίων, αλλά και για την αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς οι δύο αντιδήμαρχοι τόνισαν ότι «….περισσότερες από τις μισές σχολικές μονάδες των Ιωαννίνων διαθέτουν πλέον οικοδομική άδεια, ενώ αρκετές ακόμα μπορούν να τακτοποιηθούν χωρίς προβλήματα. Υφίστανται ωστόσο και ορισμένες για τις οποίες πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις από το κράτος προκειμένου να «τακτοποιηθούν» οικοδομικά και ο δήμος Ιωαννιτών, όπως όλοι οι δήμοι στη χώρα, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς, τόσο ο κ. Γιωτίτσας, όσο και ο κ. Σίντος, υπογράμμισαν ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών τους ώστε να κατατεθούν προτάσεις που αφορούν σε ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης που έχουν να κάνουν τόσο με την υλικοτεχνική υποδομή, όσο και με την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την στατικότατα των κτιρίων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
Από την εφημερίδα “Πρωϊνά Νέα” στις 5-3-2025