Πιάνει δουλειά το πλωτό καθαρισμού της λίμνης

Τοπικά

Θα παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης μετά από μερικές επιμέρους βελτιώσεις

Στη διάθεση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας θα είναι το αμέσως επόμενο διάστημα το πλωτό τηλεκατευθυνόμενο σκάφος συλλογής απορριμμάτων από την επιφάνεια της λίμνης.
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γενική δοκιμή για τη λειτουργικότητά του η οποία στέφθηκε από επιτυχία μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις που έγιναν από το πρώτο τεστ.

Υπενθυμίζεται πως το πλωτό αυτό σκάφος το κατασκεύασαν συμπολίτες μας με την ευγενική στήριξη και χορηγία της εταιρείας «Νιτσιάκος», ενώ θα παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης αφού εκπαιδευτούν οι υπάλληλοί του και αφού γίνουν κάποιες επιμέρους βελτιώσεις.
Παρών στη δεύτερη γενική δοκιμή του πλωτού μέσου και ο πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος που σημείωσε, ότι αυτήν την περίοδο η λίμνη είναι στην καλύτερή της φάση, όπως αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις και αναλύσεις της ποιότητας των υδάτων, αλλά και της ιχθυοπανίδας. Στάθηκε ωστόσο σε τρεις βασικές παραμέτρους που όπως είπε, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, με τη συμμετοχή όμως και ιδιωτών, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να αντιμετωπίσουμε τον υπερπληθυσμό της δρομίτσας, που είναι ένα είδος που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα πρέπει να επιδοτηθούν οι ψαράδες ώστε να αλιευτούν όσο γίνεται περισσότερες ποσότητες του είδους, το οποίο δεν είναι εμπορεύσιμο και γι’ αυτό δεν αλιεύεται. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, είναι να γίνει προμήθεια ενός μεγάλου μηχανήματος κοπής καλαμιών, ώστε να ανοίξουμε μεγάλους διαδρόμους στους καλαμιώνες, που είναι καθοριστικός παράγοντας για την αναπαραγωγή και των ψαριών και των πτηνών.

Τέλος, θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικά δίχτυα – φραγμοί στις εξόδους των 14 αγωγών ομβρίων, που καταλήγουν στη λίμνη, ώστε να συγκρατούνται εκεί τα φερτά υλικά. Όλες αυτές οι δράσεις, δεν ξεπερνούν σε κόστος τις 500.000 ευρώ και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε να υλοποιηθούν», ανέφερε ο κ. Φίλιος, προτείνοντας την συμμετοχή σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, των εταιρειών – επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων έχει άμεση σχέση με τη λίμνη Παμβώτιδα.