«Παντεσπάνι» η τιμή του ψωμιού- Φόβοι και για νέες αυξήσεις

Τοπικά

Με μέτρο αγοράζουν το ψωμί οι καταναλωτές, με την τιμή της φραντζόλας αυτή τη στιγμή να έχει ανέβει στο 1.10 ευρώ

Με μέτρο αγοράζουν το ψωμί οι καταναλωτές, με την τιμή της φραντζόλας αυτή τη στιγμή να έχει ανέβει στο 1.10 ευρώ,  ενώ την ίδια ώρα όλα δείχνουν πως εάν δεν υπάρξουν δραστικά μέσα, η τιμή μπορεί να αγγίξει το 1.20 ή και το 1.30.

Οι αρτοποιοί από τη μεριά τους, κάνουν τη δική τους προσπάθεια να συγκρατήσουν το κόστος προκειμένου αυτό να μην μετακυλήσει στον καταναλωτή. Άλλωστε είναι φανερό, πως οι περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν μειώνοντας την κατανάλωση που επίσης είναι μια κατάσταση που οι επαγγελματίες θέλουν να αποφύγουν, γιατί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους τζίρους των επιχειρήσεων.

Ήδη, η μείωση στην κατανάλωση ξεπερνά το 20-30% ενώ εκφράζονται ανοικτά φόβοι πως εάν υπάρξουν και νέες αυξήσεις, το ποσοστό αυτό θα πάρει την ανιούσα. Την ίδια ώρα άλλοι επιλέγουν να ζυμώσουν και άλλοι καταναλωτές στρέφονται στα σούπερ μάρκετ που όμως το ψωμί που διατίθεται δεν έχει καμία σχέση, όπως υπογραμμίζουν οι αρτοποιοί, με το φρέσκο ψωμί του φούρνου.

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση επανεξετάζει το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για συγκεκριμένα βασικά είδη ανάμεσα στα οποία και το ψωμί.

Αυτό που σκέφτεται ουσιαστικά, είναι να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη στα οποία ήδη οι τιμές έχουν παρουσιάσει ανοδική τάση, με το ψωμί να είναι χαρακτηριστικό προϊόν, αφού η τιμή της φρατζόλας έχει εκτιναχθεί σε λίγες ημέρες κατά 20%.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μια φρατζόλα ψωμί (350 γρ.), έχει φτάσει έως και τα 1,10 ευρώ από 0,90 ευρώ που είχε πριν την έναρξη των αυξήσεων ενώ δεν είναι αμελητέες και οι αυξήσεις στα αρτοπαρασκευάσματα, των οποίων η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα από 10% έως 20%. Αυξήσεις παρατηρούνται σε: Κουλουράκια, Κέικ, Τσουρέκια (από 9€ – 12€/ κιλό -> 10€ – 13€/ κιλό) και τα λοιπά γλυκίσματα.

Ανησυχία και αναμονή

Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Θοδωρής Σίνδρος, μιλώντας για την κατάσταση υποστήριξε ότι έχει προηγηθεί σειρά επικοινωνιών με το υπουργείο προκειμένου να δοθούν λύσεις και στηρίξεις για να μπορέσουν και οι ίδιοι να συγκρατήσουν την τιμή στο ψωμί αλλά την ίδια ώρα να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις αφού το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδα και αυτό είναι προβληματικό.

Αναφορικά με την αισχροκέρδεια που υπάρχει και διαπιστώνεται σε πολλά προϊόντα ο κ. Σίνδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτή τη στιγμή οι ανατιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και αγοράζουμε πολύ ακριβά τις πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα το ενεργειακό κόστος υπάρχει. Οι αρτοποιοί για ακόμη μια φορά «βάζουμε πλάτη» καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν περάσει στο προϊόν. Πόσο όμως να αντέξουμε;» λέει χαρακτηριστικά και αναμένει και εκείνος τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον για τα βασικά καθημερινά είδη διατροφής.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ