Πανέτοιμη η Πολιτική Προστασία για τη «Μήδεια» 

Τοπικά

Πανέτοιμη η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να σαρώσει όλη την χώρα και θα πλήξει από το απόγευμα του Σαββάτου και την περιοχή μας. 

Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε διευρυμένη τηλεσύσκεψη με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και των υπουργών Νίκου Χαρδαλιά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και ζητήθηκε από όλους να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς και να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ενημέρωση και προστασία των πολιτών. 

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές με όλους τους δημάρχους της Ηπείρου ενώ σύσκεψη προγραμμάτισε και η ΠΕΔ Ηπείρου προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες και να γίνουν τα προβλεπόμενα.  

Το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας- στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «Μήδεια» αναμένεται να πλήξει την περιοχή μας από το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου σε δηλώσείς του αφού αναφέρθηκε στις προβλέψεις των καιρικών μοντέλων αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις. 

«Η κακοκαιρία προβλέπεται να εκδηλωθεί τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση (που σε περιοχές το ύψος του χιονιού μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο) η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, τα ορεινά της Θεσπρωτίας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, ενώ χιόνια αναμένονται και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. 

Από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, (ακόμη και δέκα βαθμούς υπό το μηδέν), με ολικό παγετό, φαινόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα πρέπει όλοι οι πολίτες από σήμερα να προετοιμαστούν για τη δύσκολη εβδομάδα που έρχεται» είπε ενώ παράλληλα προέτρεψε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. 

 

Σε επιφυλακή και οι υπηρεσίες του Δήμου 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τυχόν θα προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας βρίσκεται ο δήμος Ιωαννιτών. Η Πολιτική Προστασία του δήμου έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες και έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα των υπηρεσιών για τους υπαλλήλους που θα βρίσκονται σε επιφυλακή το σαββατοκύριακο, ενώ έχουν ήδη ειδοποιηθεί και ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων, ώστε εάν κριθεί απαραίτητο, να είναι και αυτοί σε ετοιμότητα, ώστε να συμμετέχουν είτε στον αποχιονισμό είτε στην ρίψη αλατιού.

Για μία κατάσταση που είναι συνεχώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη, αφού τα προγνωστικά μοντέλα διαφοροποιούνται διαρκώς, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο σφοδρή θα είναι η χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο, έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γ. Λώλης, απευθύνοντας έκκληση παράλληλα στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να περιοριστούν στις άκρως απαραίτητες.

Η απόλυτη βεβαιότητα πάντως προκύπτει για τον υδράργυρο που από την Κυριακή και τη Δευτέρα θα σημειώσει κάθετη πτώση, κάτι που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και υπάρξει ισχυρή χιονόπτωση την Κυριακή στο λεκανοπέδιο, το βράδυ της Κυριακής, με δεδομένο τον παγετό που θα επικρατεί και την επικινδυνότητα για τις μετακινήσεις, θα ληφθεί απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας κα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο δήμος έχει ήδη διαθέσει αλάτι στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι των χωριών, όπως και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους από τους οποίους επίσης μπορούν οι πολίτες να το προμηθεύονται.

Ο κ. Λώλης απηύθυνε έκκληση επίσης στους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση αλατιού, αλλά να το χρησιμοποιούν με φειδώ, γιατί η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει φθορές στο οδόστρωμα ή στα πεζοδρόμια.

Επίσης, αλάτι για τους πολίτες θα διατίθεται στα ακόλουθα σημεία:

– στο Κεντρικό Δημαρχείο

– στο Εργοτάξιο Αγίου Νικολάου & Εργοτάξιο Κατσικά

– στο πρώην Δημαρχείο Πεδινής

– στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή

Στην διάθεση των πολιτών είναι τα ακόλουθα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας:2651031448 & 2651026271