Οι φοιτητές ζητούν απόσυρση  του …foundation year

Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Την σθεναρή αντίδραση των φοιτητών Ιατρικής συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το πρόγραμμα  μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, γνωστό και ως Foundation Year, το οποίο θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει κάθε απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής στη γνωστή θητεία υπαίθρου.

Σύμφωνα με το «foundation year» το οποίο εισηγήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προβλέπεται πριν από την έναρξη του αγροτικού και της ειδικότητας, η μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση των πτυχιούχων των ιατρικών σχολών σε δύο φάσεις, η πρώτη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για 6 μήνες και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας για άλλους 6 μήνες.

Το πρόγραμμα «foundation year» περιλαμβάνει εκπαιδευτικές συνεδρίες, πρακτική και κλινική εκπαίδευση και αξιολόγηση. Στην ουσία δηλαδή προσθέτει σε όλους τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών έναν χρόνο κατά τον οποίο θα παρέχουν υποαμειβόμενη εργασία υπό τον μανδύα της «μεταπτυχιακής εκπαίδευσης», χωρίς φυσικά να λογίζεται και ως μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

Και στα Γιάννενα φοιτητές της Ιατρικής σχολής συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης προκειμένου να ζητήσουν να παρθεί πίσω η πρόταση.

Στην ουσία οι φοιτητές ζητούν: Άμεση απόσυρση της απόφασης του ΚΕΣΥ, το πτυχίο της Ιατρικής να είναι το μόνο προαπαιτούμενο για το αγροτικό και την ειδικότητα καθώς και να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Φοιτητικού συλλόγου, στόχος αυτών των αποφάσεων είναι «η δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας και αφετέρου η “κάλυψη” των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας με φθηνό ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό» για να συνεχίσει λέγοντας: «εάν τους ενδιέφερε η εκπαίδευσή μας δεν θα μας είχαν ενάμιση χρόνο εκτός από τα μαθήματα και τις κλινικές μας. Αν πραγματικά ήθελαν να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα θα έπαιρναν μέτρα και θα υλοποιούσαν τα αιτήματά μας για αναβάθμιση της κλινικής μας άσκησης, των εργαστηρίων μας, για ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και πολλά άλλα. Αν ήθελαν να αποκτήσουμε κλινική εμπειρία θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση που βιώνουμε στις κλινικές με εμάς να κυνηγάμε από πίσω του περισσότερους καθηγητές ή να παρακαλούμε κάποιον ειδικευόμενο να μας δείξει κάτι» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών που δηλώνουν έτοιμοι με τους αγώνες τους να σταματήσουν αυτή την «επικίνδυνη» ρύθμιση.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ