Οι εβαπορίτες προκαλούν μικροσεισμούς στο λεκανοπέδιο

Τοπικά

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός για τους μικροσεισμούς που γίνονται αισθητοί τις τελευταίες ημέρες στα Ιωάννινα

Μικρής έντασης και διάρκειας, αρκετές όμως να προκαλέσουν ανησυχία και αναστάτωση, λόγω της βοής που τις συνοδεύει, είναι κάποιες ασθενείς σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, οι οποίες πάντως δε γίνονται ιδιαίτερα αισθητές.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας που μίλησε στο ITV επισημαίνοντας ωστόσο πως για την επιστημονική κοινότητα οι δονήσεις αυτές, καταγράφονται ως σεισμικές δονήσεις, αν και δεν προέρχονται από τον τεκτονικό χώρο.

Αντίθετα, όπως είχε επισημανθεί και την περίοδο του 2004-2005 όταν και τότε καταγράφονταν αντίστοιχες δονήσεις με μεγάλη μάλιστα συχνότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτές οφείλονται σε διαχωρισμούς των εβαποριτών, ενός γεωλογικού σχηματισμού στο υπέδαφος, ο οποίος διογκώνεται και συστέλλεται ανά περιόδους, προκαλώντας τέτοιου είδους μικρές δονήσεις, οι οποίες μάλιστα σε πολλούς δε γίνονται καν αισθητές.

«Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζει κυρίως επιστημονικό ενδιαφέρον, έστω κι αν καταλαβαίνουμε, ότι προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, ειδικά όταν υπάρχει ένα έντονο βουητό. Δε θα πρέπει όμως να μας προκαλεί ανησυχία, γιατί ναι μεν πρόκειται για σεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από τα τεκτονικά ρήγματα. Σε περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο, όπου υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας συμβαίνουν συχνά τέτοια φαινόμενα εξαιτίας της διόγκωσης των εβαποριτών, που είναι σχηματισμοί με γύψη και παράγωγά της. Είναι ένα κυκλικό φαινόμενο, με την έννοια πως καταγράφεται κάποιες περιόδους με ένταση και μετά σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Το ενδεχόμενο ωστόσο η κινητικότητα αυτή, να διεγείρει τα σεισμικά ρήγματα της περιοχής, που έδωσαν μάλιστα και τον μεγάλο σεισμό των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ τον Οκτώβριο του 2016, είναι μεν πιθανό, αλλά σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δε μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη σεισμική διέγερση.

«Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δε θα είναι αξιόλογη η διέγερση αυτή. Τα ρήγματα αυτά είναι μικρά και αυτό που βλέπουμε σε τέτοιες περιοχές, με μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα και πολλά επιφανειακά νερά, όπως το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι να προκαλείται μια διέγερση, χωρίς όμως μεγάλη ανησυχία», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ