Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Στο πλαίσιο αυτό το «Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης» με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών όλων των βαθμίδων, συμμετείχε στην πανελλήνια κοινή δράση σχολείων που έγινε στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου.
Μαθητές σχολείων των Ιωαννίνων τραγούδησαν τραγούδια με στίχους που προάγουν τη συμπερίληψη και την αλληλεγγύη. Οι φωνές ενώθηκαν και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων μέσα από έναν συμβολικό κοινό μουσικό “θόρυβο”, εκτέλεσαν ένα κοινό κομμάτι κρουστών.
Ο ρυθμικός αυτός ήχος συμβόλιζε τη δύναμη της συλλογικότητας, την αποφασιστικότητα να σπάσει η σιωπή και να ακουστεί το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο του.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Σκοπός της δράσης όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Θεόδωρος Θάνος η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα κοινωνικά/θεσμικά πλαίσια όπως είναι η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό, να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους, να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.
Μείωση των ποσοστών εφήβων που υφίστανται bullying στο σχολείο την δεκαετία 1998-2018
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Μείωση καταγράφουν τα ποσοστά εφήβων στην χώρα μας, που αναφέρουν ότι υφίστανται εκφοβισμό (bullying) στο σχολείο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αναδύεται το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού δημοσιοποίησε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τον εκφοβισμό (bullying) εντός και εκτός σχολείου, καθώς επίσης και την εμπλοκή σε βίαιους καυγάδες, όπως προκύπτουν από την «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών» (2018).
Εκφοβισμός (bullying) στο σχολείο
Το 2018, ένας στους 5 εφήβους (19,1%) αναφέρει ότι υπέστη εκφοβισμό (bullying), ενώ ένας στους 7 εφήβους (14,2%) αναφέρει ότι έκανε ο ίδιος εκφοβισμό (bullying) σε άλλους μαθητές. Χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής ποσοστό εφήβων (2,6%) αναφέρουν ότι υφίστανται εκφοβισμό (bullying) αρκετές φορές την εβδομάδα.
Διαχρονικά, από το 1998 έως το 2018, το ποσοστό εφήβων που αναφέρουν ότι υπέστησαν εκφοβισμό (bullying) τουλάχιστον 1-2 φορές τους τελευταίους 2 μήνες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας, καταγράφει σημαντική μείωση από 28,9% σε 19,1%, με τη μείωση αυτή να είναι εντονότερη από το 2010 έως το 2014 (από 27,6% σε 18,3%).
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, Από την εφημερίδα “Πρωϊνά Νέα” στις 7-3-2025