«Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, δώστε προσοχή στα συμπτώματα»

Τοπικά

O αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιλίδης για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Για τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ιατρική κοινότητα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ρωτήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας αλλά η επιστημονική κοινότητα καλεί τους γονείς σε εγρήγορση καθώς εάν αντιληφθούν συμπτώματα στο παιδί τους θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στον παιδίατρο και να ζητήσουν γνωμάτευση.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, εκεί όπου καταγράφηκε και μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό ιό που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί εάν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση να γίνει και επικίνδυνος.

Προσοχή στα συμπτώματα!

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς κάποια συμπτώματα έγκαιρα, όπως ο ίκτερος, η κακουχία, η ανορεξία. Ένα παιδί με ηπατίτιδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο.

Ο κ. Τσιλίδης εξήγησε ότι οι γονείς με την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο προκειμένου να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα σημεία που μπορεί να εκτιμήσει από μόνος του ο γονιός είναι τα ούρα και τα κόπρανα.  Τα συμπτώματα είναι, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί και διάρροιες και η επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα.

«Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και όχι σε πανικό! Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Πρέπει να ζητήσουν παιδιατρική εκτίμηση άμεση και χωρίς καθυστερήσεις και να ακολουθήσει η ενδεδειγμένη αγωγή» τονίζει,  ενώ επισημαίνει ότι «ένα από τα συμπτώματα έχει να κάνει με την ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού.

«Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ