«Ο δείκτης κοινωνικής προστασίας είναι δείκτης πολιτισμού»  

Τοπικά

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας η Μαρία Τσολάκη

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή» που έγινε στην Κρήτη με θέμα: «Αυτονομία και Προστασία: η Διπλή Διάσταση της Προνοιακής Παρέμβασης» συμμετείχε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Μαρία Τσολάκη.

Στην διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την πρόνοια αλλά και οι επόμενοι στόχοι που έχουν τεθεί και αφορούν κυρίως την μέριμνα των παιδιών. Προτεραιότητα που έχει θέσει η ίδια η Δόμνα Μιχαηλίδου και που με πρωτοβουλίες της αναμένεται να υπάρξουν στο μέλλον πολλές ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση των δομών και της εδραίωσης της ασφάλειας των παιδιών.

Η κα. Τσολάκη είχε την ευκαιρία όπως και οι άλλοι πρόεδροι να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου  «Επ’Αρωγή» που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, αποτέλεσαν τεράστια πρόκληση για την Κοινωνική Πρόνοια, Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας».

Τι άλλαξε τα δυο τελευταία χρόνια;  Η κα. Τσολάκη υποστήριξε ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου προχώρησαν στην ενίσχυση και στελέχωση των δομών αυξάνοντας το προσωπικό. «Ο δείκτης κοινωνικής προστασίας είναι δείκτης πολιτισμού. Έγιναν κομβικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Όλα τα Κέντρα δημιούργησαν  ένα πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης. Προτεραιότητα παραμένει η παιδική μέριμνα. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου  θέλαμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για ζητήματα που αφορούν το χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, επικαιροποίηση των επιστημονικών πρακτικών και ανάδειξη των παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ευάλωτο πληθυσμό, σε πεδία όπως η Αποϊδρυματοποίηση, η Υιοθεσία και Αναδοχή, η Παιδική Προστασία, η Προστασία Ατόμων Τρίτης Ηλικίας και Ατόμων με Αναπηρία» τόνισε η κα. Τσολάκη.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ