Μεγάλο ενδιαφέρον για την ψηφιακή εκπαίδευση

Νέα Τοπικά

Πάνω από 250 μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών συμμετέχουν σε δράση ανάπτυξης ψηφιακών ικανοτήτων

Με την ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων μελών των ΚΑΠΗ του δήμου Ιωαννιτών, αφού ήδη περισσότερα από 250 μέλη έχουν ανταποκριθεί και παίρνουν μέρος στα μαθήματα, υλοποιείται η δράση «Ψηφιακές Γωνιές» στο πλαίσιο του προγράμματος «3η e-λικία: Ψηφιακή ενδυνάμωση και ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων ψηφιακών εφαρμογών για τα μέλη των ΚΑΠΗ και για να επιτευχθεί αυτό σε κάθε ΚΑΠΗ, έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του δήμου η «Ψηφιακή Γωνιά» στην οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και όλη η υποδομή για τη λειτουργία του εξοπλισμού του Ψηφιακού Βοηθού – εκπαιδευτή.

«Στόχος του προγράμματος που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του είναι η ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων και η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα φιλόδοξο πιλοτικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα, για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες, σε ηλικιωμένους δημότες (κυρίως 60+) του δήμου. Το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και δύο μήνες, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τα ηλικιωμένα μέλη των ΚΑΠΗ για την παρακολούθηση των μαθημάτων καθώς ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει ξεπεράσει τα 200 άτομα και επιπλέον, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και από άλλους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα».

Επέκταση του προγράμματος

Όπως δήλωσε ο κ. Βάββας «ο δήμος μας έχει αποφασίσει να επεκτείνει μετά το Πάσχα το πρόγραμμα σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και εξετάζει τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος σε μόνιμη βάση, χρησιμοποιώντας πόρους του δήμου». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Βάββας ευχαρίστησε τον αείμνηστο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, αλλά και τον νέο δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ κ. Δημήτρη Πάνου για τη συνεργασία και την οργάνωση των μαθημάτων, τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου κ. Ευάγγελο Καρβούνη, το προσωπικό του ΟΚΠΑΠΑ που συμμετέχει και υποστηρίζει την εν λόγω δράση, τους εκπαιδευτές-ψηφιακούς βοηθούς, καθώς και όλους τους ηλικιωμένους-εκπαιδευόμενους που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό το πρόγραμμα και συμμετέχουν στα μαθήματα.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι η αναβάθμιση των ΚΑΠΗ με την παροχή υπηρεσιών που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ηλικιωμένοι.

Έτσι μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Οργανισμού προκειμένου να αναπτυχθούν νέες δράσεις.

Και για μη μέλη των ΚΑΠΗ

Το πρόγραμμα για την ψηφιακή εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχει. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πάνου εκπαιδεύονται στις νέες τεχνολογίες πάνω από 250 μέλη των ΚΑΠΗ, ενώ αμέσως το Πάσχα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση ατόμων άνω των 60 ετών που δεν αποτελούν μέλη των ΚΑΠΗ.

«Είχα πει κατά την έναρξη του προγράμματος ότι έστω κι ένας ηλικιωμένος αν αποφύγει την ουρά σε κάποια τράπεζα θα είναι μεγάλο όφελος. Δύο μήνες μετά την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπαίδευση αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τελικά θα είναι πολλοί οι ηλικιωμένοι που δεν θα ξαναβρεθούν σε ουρά τράπεζας ή δημόσιου οργανισμού για την πληρωμή λογαριασμών. Επίσης είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι μπορούν μέσω των κοινωνικών δικτύων και των σύγχρονων τεχνολογιών να επικοινωνούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους που βρίσκονται μακριά. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύεται ότι ήρθε να καλύψει μία πραγματική ανάγκη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Πάνου.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν έκρυψαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τη διοίκηση του δήμου, προς τον ΟΚΠΑΠΑ και στην προκειμένη περίπτωση στη διεύθυνση του 7ου ΚΑΠΗ, όπου παρέστησαν χθες ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου.