Με προτάσεις για τη στήριξη των αγροτών

Τοπικά

Επίκαιρη η συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο

Με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, περιμένοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο απέκτησε επίκαιρη διάσταση και αντίστοιχο περιεχόμενο.

Μετά από πολύωρη συζήτηση το περιφ. συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την υποβολή αναλυτικής πρότασης προς την Κυβέρνηση με άξονες, την οικονομική στήριξη των αγροτών και την επίλυση θεσμικών και διαχειριστικών ζητημάτων, αντίστοιχα.

Η συζήτηση προκλήθηκε από την ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον επικεφαλής της, περιφ. σύμβουλο Γεώρ. Πρέντζα να τοποθετείται αρχικά και να αναφέρεται στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα και στην Ήπειρο. Σημείωσε δε, πως ακόμη και σε εκείνους τους κλάδους, όπως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που οι τιμές παραγωγού είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής είναι τόσο μεγάλες που ξεπερνούν σε ποσοστά κατά πολύ τα όποια κέρδη από την αύξηση των τιμών.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής ή εκπροσώπων των παρατάξεων, με τον Θεόδ. Κορωναίο από το «Κοινό των Ηπειρωτών», τον Σπ. Ριζόπουλο για τους «Ορίζοντες Ηπείρου», τον Χ. Λιούρη για την παράταξη «Ήπειρος Όλον» και τους επίσης επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Ζ. Γαλατά, Κων. Νουτσόπουλο και Κων. Αναγνώστου, που περιέγραψαν με τον ίδιο δραματικό τόνο τη δύσκολη κατάσταση του αγροτικού κόσμου της χώρας.

«Στην πρώτη γραμμή η Περιφέρεια»

Από την περιφερειακή αρχή, η απάντηση επί του ζητήματος που τέθηκε, δόθηκε από τον Αλ. Καχριμάνη που ανέφερε, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επίλυσης προβλημάτων που χρονίζουν για τον πρωτογενή τομέα και παρουσίασε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί και συνεχίζονται από την Περιφέρεια, με θετικά αποτελέσματα.

Μεταξύ αυτών, ανέφερε τον αγώνα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που έφερε και την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τους Ηπειρώτες παραγωγούς, την παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα των δασικών χαρτών, τις προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και τις τιμές παραγωγού και των ζωοτροφών μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, την πρότασή του για τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών τους για προηγούμενες χρήσεις, ως και τις ουσιαστικές του πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των φαινομένων εξαπάτησης με τους βοσκότοπους που αποβαίνει σε βάρος των πραγματικά δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις και παρεμβάσεις της Περιφέρειας για βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στις παραγωγικές μονάδες, στα αρδευτικά- εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, στις συνεχείς παρεμβάσεις της Περιφέρειας, για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για αποζημιώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών, για την απορρόφηση των δασικών στύλων κ.α.

Τέλος, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη των γαλακτοπαραγωγών, μέσω της καθιέρωσης κατηγορίας φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος διάρκειας έξι ημερών, της απαγόρευσης χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ώστε να μη παραπλανώνται οι καταναλωτές από τις επισημάνσεις στα σκληρά τυριά, στο μέλι, στο κρασί κ.α.

Για το θέμα των χαρτών βόσκησης ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην εφαρμοζόμενη τεχνική λύση και να καταργηθεί ο τεχνικός σύμβουλος με μεταφορά όλων των εφαρμογών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Εθνικό απόθεμα για απόκτηση δικαιωμάτων να συμμετέχουν μόνο οι παραγωγικές δραστηριότητες.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»