Σε εγρήγορση παραμένουν οι αγρότες του κάμπου της Λαψίστας παρά τα θετικά μηνύματα που προέκυψαν από την σύσκεψη που διενεργήθηκε στην Αθήνα, στην έδρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν στη καταβολή αποζημιώσεων αλλά και τη διασφάλιση χρημάτων για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα στη τάφρο και να μην έχουμε εκ νέου προβλήματα την επόμενη χρονιά. Οι απαντήσεις που τους δόθηκαν τους ικανοποίησαν προς το παρόν και τώρα αναμένουν να δουν στην πράξη τα λόγια να μετουσιώνονται σε πράξεις και κυρίως σε χρήμα καθώς οι άνθρωποι αυτοί είναι εδώ και μήνες αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή της παραγωγής τους.
Η καταβολή των αποζημιώσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να μείνουν στο πρωτογενή τομέα και να συνεχίσουν να παράγουν.
Με αναμμένες τις μηχανές…
Από νωρίς τη Δευτέρα, στο γήπεδο της Ελεούσας είχαν παραταχτεί δεκάδες τρακτέρ. Οι αγρότες ήταν έτοιμοι να βγουν στο δρόμο και να καταλήξουν στην περιφέρεια Ηπείρου σε περίπτωση που δεν έβγαινε «λευκός καπνός» από τη σύσκεψη. Ωστόσο όπως ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς από τον Μιχάλη Τζίμα που βρισκόταν μέσα στη σύσκεψη, οι απαντήσεις ήταν θετικές και το ίδιο και η έκβαση των συνολικών αιτημάτων που έθεσαν στον υπουργό ο οποίος ήταν ενήμερος.
Εκτενής ενημέρωση
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έγινε εκτενής ενημέρωση για την ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί, καθώς επίσης και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους. Ο Υπουργός κ. Τσιάρας, δεσμεύτηκε σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών να ενταχθούν στον κανόνα de minimis του επόμενου έτους ή σε κάποιο ειδικό μέτρο το οποίο θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η άρδευση τα επόμενα χρόνια.
Στη σύσκεψη πλην του υπουργού συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Ανδριανός, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων κα. Μαρία Κεφάλα, κ. Γιώργος Αμυράς , κα. Μερόπη Τζούφη, κ. Ιωάννης Τσίμαρης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι εκπρόσωποι της ΕΝΩΣΗΣ αγροτών Ιωαννίνων και εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Κρύας Λαψίστας.
Αποχώρησαν αλλά δεν υποχώρησαν
Από την πλευρά τους οι αγρότες αποχώρησαν από το σημείο συγκέντρωσης στην Ελεούσα ξεκαθαρίζοντας ότι αναμένουν να δουν στην πράξη όσα υποσχέθηκε ο υπουργός.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Τζάλλας τόνισε «αποχωρούμε αλλά δεν εφησυχάζουμε και αναμένουμε να δούμε τις υποσχέσεις να υλοποιούνται. Ο υπουργός αναγνώρισε την καταστροφή και υποσχέθηκε να προχωρήσουν τα έργα και οι αποζημιώσεις μέσα στο 2026. Αναμένουμε», είπε ενώ ερωτηθείς και για το μεγάλο ζήτημα με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις- εάν γίνουν- θα είναι από τα συλλογικά όργανα των αγροτών της χώρας «…δεν μας μένει να κάνουμε κάτι άλλο από το να αντιδράσουμε», είπε μεταξύ άλλων .
Ο πρόεδρος του αμπελουργικού συλλόγου Ζίτσας φάνηκε δύσπιστος στις υποσχέσεις του υπουργείου και τόνισε ότι μόνο με αγώνες μπορούν να βρουν το δίκιο τους οι αγρότες.
Στη συγκέντρωση παρών και ο βουλευτής ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος που δεν θέλησε να συμμετάσχει στη σύσκεψη στην Αθήνα. Ο κ. Έξαρχος επανέλαβε ότι μόνο με αγώνες στο δρόμο μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και να βρουν λύσεις τα προβλήματά τους.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 21-10-2025











Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375