Κυβερνητικός σνομπισμός στα «Ελευθέρια»

Τοπικά

Ξανά υποβαθμισμένη, για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι η κυβερνητική εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Ξανά υποβαθμισμένη, για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι η κυβερνητική εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις που τιμούν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ημέρα πρώτη για τα φετινά «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, με εκδηλώσεις που θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, οι δύο εκ των τριών εκπροσώπων στα ανώτατα πολιτειακά αξιώματα, οι οποίοι θα βρεθούν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, για τις εκδηλώσεις των 109 χρόνων μετά την Απελευθέρωσή της. Πέρα όμως από την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, φαίνεται πως η Κυβέρνηση προέβη και μάλιστα για δεύτερη χρονιά σε θεσμικό ατόπημα.

Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης που έχει τη σχετική αρμοδιότητα του ορισμού του εκπροσώπου της Κυβέρνησης στα «Ελευθέρια» υποβάθμισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκπροσώπησή της κατ’ επέκταση και την επέτειο, ορίζοντάς την, σε επίπεδο Υφυπουργού.

Συνηθίζεται σε επετειακές εκδηλώσεις αντίστοιχου χαρακτήρα και βεληνεκούς, ειδικά δε σε εκείνες στις οποίες παρίσταται και τιμά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβερνητική εκπροσώπηση να είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο, ήτοι με τον Υπουργό ή τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό σίγουρα με τον Υπουργό κάποιου άλλου υπουργείου.

Αντ’ αυτού όμως, η Κυβέρνηση όρισε ως εκπρόσωπό της, όπως και πέρυσι, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Γεώργιο Αμυρά, που τυγχάνει και Βουλευτής Ιωαννίνων και που – λογικά πάντα – θα παρίστατο ούτως ή άλλως, στις επετειακές εκδηλώσεις στην εκλογική του περιφέρεια.

Η άσχημη εντύπωση που δίνει η Κυβέρνηση με την υποβαθμισμένη εκπροσώπησή της στα «Ελευθέρια» της πόλης, αποτελεί αναμφίβολα αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού στους τοπικούς φορείς, ενώ άτυπα έχει εκφραστεί και δυσαρέσκεια σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Η απόφαση αποτελεί θεσμικό παράπτωμα και έχει να κάνει ξεκάθαρα με την υποβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης, σε εκδηλώσεις τις οποίες τιμούν οι δύο εκ των τριών εκπρόσωποι των ανώτατων αξιωμάτων του Πολιτεύματος και όχι με τον Υφυπουργό κ. Αμυρά, ο οποίος πράγματι έχει εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση και σε άλλες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πληροφορίες αναφέρουν, ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών, πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας, στην πόλη των Ιωαννίνων αναμένεται επίσκεψη τόσο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου, όσο και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης κ. Θεοδωρικάκου…

 

 

Π.Ν.