Η ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Β. ΛΑΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ -Καιρός για επιστροφή στην κανονικότητα

Τοπικά

Η κα Λάζου τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες νόσησαν ενώ ο εμβολιασμός βοήθησε καταλυτικά για να μην έχουμε σοβαρές νοσήσεις

Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται η πανδημία, ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες μιλούν για την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα με μέτρα μόνο εάν κριθούν απαραίτητα και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

Η Πνευμονολόγος και Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου κα. Βασιλική Λάζου στάθηκε στην σημερινή εικόνα λέγοντας ότι χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν νοσήσει εξηγώντας ότι «μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται κυρίως για άτομα ηλικίας άνω των 75 χρόνων ή με υποκείμενες παθήσεις ή για ανοσοκατασταλμένους».

Η κα. Λάζου τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες νόσησαν ενώ ο εμβολιασμός βοήθησε καταλυτικά για να μην έχουμε σοβαρές νοσήσεις και αύξηση των θανάτων από την covid-19. «Μέσα στο καλοκαίρι νόσησε πολύς κόσμος και όπως όλα δείχνουν μέχρι να βγει το φθινόπωρο πολλοί θα έχουν νοσήσει μια ή και δυο φορές με ήπια συμπτώματα» υποστήριξε περιγράφοντας την εικόνα που επικράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα αναμένονται οι αποφάσεις για την εκκίνηση των σχολείων και των μέτρων που θα ληφθούν για την επιστροφή των παιδιών στις μαθητικές αίθουσες.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα αναφοράς 22-28 Αυγούστου, καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.762.827 εκ των οποίων το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.173 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.298 ασθενείς . Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 117 (68.4% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 96.6% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 202 θάνατοι ασθενών Covid-19

Στην Ήπειρο συνολικά επιβεβαιώθηκαν 2.261 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:

-Στο Νομό Άρτας επιβεβαιώθηκαν 441 κρούσματα με την μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα να φτάνει στο 18%.

-Στο Νομό Θεσπρωτίας επιβεβαιώθηκαν 381 κρούσματα με την μείωση να υπολογίζεται στο 7%.

-Στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 1.113 κρούσματα και η μείωση ανέρχεται στο 10%.

-Στο Νομό Πρέβεζας τα κρούσματα ανέρχονται σε 326 και η μείωση υπολογίζεται στο 33%.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ