Η οριοθέτηση της λίμνης στο δημοτικό συμβούλιο

Τοπικά

Η τοποθέτηση του δημάρχου και οι τελευταίες εξελίξεις

Δύο πράγματα επιβεβαίωσε με την τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο, το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, σχετικά με το ζήτημα  που έχει ανοίξει με τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης.

Αφενός μεν, ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει να πιστεύει, ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να ανοίξει συνολικά και αφετέρου, ότι επιμέρους προβλήματα – που αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν – μπορούν να εξεταστούν επιμέρους.

Η δεύτερη αυτή επισήμανση του κ. Ελισάφ απέχει μάλιστα αρκετά από την προηγούμενη προσέγγιση της δημοτικής αρχής, μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν ο δήμαρχος με δηλώσεις του είχε πει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το ζήτημα της οριοθέτησης για κανένα λόγο.

Η συνάντηση που έγινε την Τρίτη με αντιπροσωπεία κατοίκων του «Μάτσικα» στο δημαρχείο προφανώς έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση μίας νέας θέσης του δήμου Ιωαννιτών, που δείχνει να αναγνωρίζει πλέον, ότι

υπάρχουν σημεία περιμετρικά της Παμβώτιδας, από τα οποία πρόκειται να διέλθει ο νέος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος, στα οποία προκύπτουν προβλήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα.  Έτσι, ο κ. Ελισάφ, στη δεύτερη τοποθέτησή του στο δημ. συμβούλιο τόνισε, ότι συνολικά δεν μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα για την οριοθέτηση, πλην όμως, «όπου υπάρχουν προβλήματα μπορούν να εξεταστούν».

Ανάλογου χαρακτήρα ήταν και η τοποθέτηση του Αλ. Καχριμάνη την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, λέγοντας, ότι προκύπτουν ζητήματα με ιδιοκτησίες εκτάσεων σε διάφορα σημεία, σε αυτά θα πρέπει να γίνει συζήτηση για να δοθούν αποζημιώσεις, ωστόσο παρέπεμψε στο κεντρικό κράτος και στην Κτηματική Υπηρεσία, για αυτή τη διαδικασία.

Λίγο νωρίτερα, στην αρχή της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου, η Τατ. Καλογιάννη με αφορμή τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ του ITV και της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τόνισε, ότι η παράταξη δεν είχε καμία όχληση από κατοίκους το τελευταίο διάστημα, ωστόσο πρόκειται όπως είπε, για ένα πολύπλοκο θέμα, αναγνωρίζοντας και αυτή, ότι σημειακά ίσως υπάρχουν προβλήματα.

«Θα πρέπει σίγουρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό με σοβαρότητα και δε χρειάζεται να δημαγωγούμε, ούτε να ξεσηκώνουμε τους πολίτες. Θεωρώ, ότι σωστά τοποθετήθηκε ο κ. δήμαρχος, ότι δεν μπορεί να ανοίξει συνολικά το θέμα της οριοθέτησης», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Περιμένουν το ΥΠΕΝ

Οι κάτοικοι και άμεσα ενδιαφερόμενοι στην υπόθεση αυτή κάνουν τη δική τους προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν μία τυχόν χάραξη του νέου ποδηλατόδρομου από περιοχές που είναι ιδιόκτητες, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία για τις αποζημιώσεις ή χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα δεκαετιών, που μένουν σε εκκρεμότητα, όπως στην περιοχή «Μάτσικας».

Εκείνο που αναμένουν ωστόσο, είναι η επίσημη τοποθέτηση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσωπικά του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Αμυρά, στον οποίο ήδη κάποιοι εκ των ενδιαφερόμενων έχουν απευθυνθεί. Ειδικά μάλιστα, η τοποθέτηση του υπουργείου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς επίκειται η δημόσια διαβούλευση επί του νέου σχεδίου Π.Δ της Παμβώτιδας. Με το θέμα της οριοθέτησης να έχει ανοίξει, έστω σημειακά και όχι συνολικά, η επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη, ώστε να περιληφθούν τυχόν αλλαγές και νέες προτάσεις στο προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ.

Νέα ένταση για το Κλειστό Ξιφασκίας

Η χωροθέτηση του Κλειστού Ξιφασκίας επίσης συζητήθηκε στο δημ. συμβούλιο, μετά την τοποθέτηση του κ. Μπέγκα, που επανέλαβε τη θέση της παράταξης, υπέρ της χωροθέτησης του Κλειστού, στην περιοχή του Βοτανικού, όπου προβλέπεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Έτσι, έστρεψε τα βέλη του  και προς τη δημοτική αρχή, αλλά κυρίως προς την περιφέρεια Ηπείρου, κάνοντας λόγο για «περιφερόμενες» χωροθετήσεις.

«Μια σύγχρονη πόλη στον 21ο αιώνα αναπτύσσεται με ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό και χωροθέτηση δράσεων ή με περιφερόμενες, διαφορετικές ανά εβδομάδα χωροθετήσεις; Εμείς επιμένουμε στη χωροθέτηση κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της πόλης. Σαφέστατα οι θεσμοί οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, αρκεί να προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων με ξεκάθαρες και επεξεργασμένες απόψεις κι όχι να σέρνονται πάντα πίσω από την άποψη του ενός. Εμείς έτσι πορευτήκαμε γιατί είχαμε όραμα και σχέδιο. Και το δικό μας όραμα και σχέδιο προσπαθεί να υλοποιήσει σήμερα η δημοτική αρχή, έστω και καθυστερημένα», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, απάντησε ο κ. Ελισάφ, λέγοντας από την δική του πλευρά, πως η υπόθεση του Βοτανικού, είναι μία «τελειωμένη ιστορία», καθώς ο σχεδιασμός που υπήρχε, ανατράπηκε από την ίδια την πραγματικότητα. «Δε μιλάμε σήμερα για μία περιοχή, με τα χαρακτηριστικά που είχε όταν σχεδιάστηκε η χωροθέτηση του Β’ Κλειστού. Επιλέγεται μία θέση σε έναν χώρο που δεν ανήκει στον δήμο. Η έκταση της πρώην ΔΕΛΙ περιλαμβάνεται σε αυτή που παραχωρήθηκε στην περιφέρεια. Μία τέτοια εγκατάσταση επιτρέπεται στον χώρο αυτό. Απαιτούνται βέβαια όλες οι μελέτες και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Συζητάμε λοιπόν και αναζητούμε συναινετικές λύσεις. Το έργο πρέπει να προχωρήσει και όλη η έκταση μπορεί να αναβαθμίσει την περιοχή», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.