Η γιορτή των σωματείων του ΕΚΙ

Τοπικά

Η εκδήλωση των σωματείων του ΕΚΙ  αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού

Με σύνθημα «στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα. Όπλο μας η αλληλεγγύη», εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, έστειλαν μήνυμα ότι μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται δεν τα διπλώνουν, επιλέγουν να αγωνιστούν, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η εκδήλωση των σωματείων του ΕΚΙ  αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού που οργανώθηκε από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους ενώ αγκαλιάστηκε από χιλιάδες Γιαννιώτες με την παρουσία των νέων ζευγαριών να ξεχωρίζει.

Στο χώρο της κεντρικής πλατείας λειτούργησε περίπτερο των σωματείων και των «Λαϊκών μαθημάτων Αλληλεγγύης» με ενημερωτικό υλικό και αιτήσεις εγγραφής. Παράλληλα, κλιμάκια συνδικαλιστών, άνοιγαν τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ενημερώνοντας τους για τις δράσεις των σωματείων ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια τους.

Χαιρετισμός έγινε  από τον Κώστα Πρέντζα εκ μέρους των εκπαιδευτικών των «Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης» που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια λειτουργίας. Ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι «σκοπός των λαϊκών μαθημάτων είναι από τη μία η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης και από την άλλη να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, να κάνουν πράξη ότι μπροστά στις όποιες δυσκολίες μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εμπόδια και τους φραγμούς στη μόρφωση που ορθώνουν για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών η υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, για να υποστηρίξει ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική βρίσκονται τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σε κοινό μέτωπο με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. «Τα σωματεία που στηρίζουν τα λαϊκά μαθήματα είναι αυτά που βγαίνουν μπροστά για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου σχολείου που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς κενά και ελλείψεις. Ένα σχολείο στέρεας γνώσης και πολύπλευρης μόρφωσης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», διευκρινίζοντας ότι στόχος των διοργανωτών δεν είναι να υποκαταστήσουν το δημόσιο σχολείο. Τέλος, ευχαρίστησε τους δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς και φοιτητές που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν άδολα τη λειτουργία των λαϊκών μαθημάτων ενώ κάλεσε μαθητές και γονείς να δηλώσουν συμμετοχή για τη νέα σχολική χρονιά.

Στη συνέχεια ο Νίκος Έξαρχος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, εκ μέρους των εργατικών σωματείων αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένων «πώς θα βγει ο χειμώνας». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης  απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας  στην πραγματικότητα τα πληρώνει ο λαός μέσα από τη φορολογία, ενώ στην ουσία στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της πράσινης μετάβασης και των κυρώσεων στη Ρωσία είναι αυτές που καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Απέναντι στη λαϊκή οργή και στην απαίτηση «να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ» υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει, αλλά μαζί της να πάρει δρόμο και η αντιλαϊκή πολιτική και όσοι την στηρίζουν. Τέλος κάλεσε σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», των σχολικών καθαριστριών και των Goody’s στα Γιάννενα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ