Η ανάδειξη της Ηπείρου στο επίκεντρο των συναντήσεων

Τοπικά

Εν αναμονή μελέτης για το Ιωάννινα- Κακαβιά – Μεγάλο το ενδιαφέρον για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας- Έρευνας

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί –εκτός απροόπτου- η μελέτη για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Καραγιάννης στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Ο οδικός άξονας θα είναι τρίιχνος κλειστός με προδιαγραφές για μελλοντική διαπλάτυνσή του σε τετράιχνο όπως επανέλαβε ο κ. Καχριμάνης που συνάντησε τον υφυπουργό μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες μετά την παράδοση όσων μελετών είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια.

«Μου είπε ότι έχουν βάλει περιθώριο στους μελετητές  μέχρι τέλη   Οκτωβρίου  για  να παραδώσουν τη μελέτη,  ώστε στη συνέχεια να τελειώνουν και με τους περιβαλλοντικούς όρους στις διάφορες τροποποιήσεις που γίνονται. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι τρίιχνος κλειστός αυτοκινητοδρόμος με εύκολες προδιαγραφές  για να γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες τετράιχνος. Οι δε ανισόπεδοι θα είναι κατασκευασμένοι από την αρχή για τετράιχνη διατομή, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε άλλη αλλαγή. Ευελπιστώ, μου είπε,  να μας παραδώσουν μέχρι τέλη Οκτωβρίου και από εβδομάδα θα έχουμε μια νέα συνάντηση με τον υπουργό», σημείωσε.

«Δεν πιστεύω στις εταιρείες low cost»

Στο περιθώριο των δηλώσεών του ρωτήθηκε για το θέμα που ανέκυψε με τον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια και την Ένωση Ξενοδόχων αναφορικά με την έλευση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους απάντησε διπλωματικά λέγοντας ότι «δεν ήταν παρών» ενώ πήρε αποστάσεις από την έλευση των εταιριών λέγοντας ότι «έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο παρελθόν».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν ανακατεύεται» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για πραγματικά δρομολόγια υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον  παραμένει προσηλωμένο στο δρομολόγιο Φρανκφούρτη-Γιάννενα. Τέλος, αναφορικά με τα όσα φαίνεται να διαδραματίστηκαν με τον κ. Κικίλια είπε ότι «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές για να βρίσκονται λύσεις».

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας- Έρευνας

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

Ο περιφερειάρχης στάθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στα πλαίσια της ΔΕΘ από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Jorg Rockenhauser.

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Rockenhauser, ανέδειξαν τη σπουδαιότητα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.  «Ήταν μια μεγάλη τιμή για την Ήπειρο, για τα Γιάννενα, για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειπώθηκε ότι βοήθησαν σε αυτό πάρα πολύ η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Γεωργιάδης είπε  ακόμη ότι «είναι ώριμο το έργο και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης», υποστήριξε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου, με αντικείμενο το Πάρκο. «Έκανα μια συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Μεγάλου, ο οποίος ήταν μαζί με εκπρόσωπο της τοπικής εταιρίας Natech η οποία αναλαμβάνει πολύ μεγάλες υποθέσεις και μας κάνει  χαρούμενους γιατί   ξεφεύγει από τα όρια της Ηπείρου και παίρνει ευρωπαϊκή διάσταση μέσω της Τράπεζας Πειραιώς . Όλα αυτά είναι θετικά και μας βάζουν πολλές φροντίδες γιατί μετά την έγκριση της μελέτης  από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, πλέον βαδίζουμε προς υλοποίηση του έργου» σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Ερωτηθείς για το πλάνο βιωσιμότητας της επένδυσης, είπε ότι «η μελέτη βιωσιμότητας είναι πολύ απλή» και εξήγησε: «Με τα ενοίκια θα βγαίνουν τα έξοδα» συμπληρώνοντας ότι δεν αποκλείονται τοπικές εταιρείες. Την ίδια ώρα επανέλαβε ότι οι υπάρχουσες γερμανικές εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, ζητούν η μεν P&I συμβόλαιο για 20 χρόνια και 6.000 τ.μ. ενώ η Teamviewer θέλει 2.000 και ανέφερε κι άλλες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ