Γιατί φέτος θα πληρωθούν λιγότερα τέλη για τα απορρίμματα

Τοπικά

Κάπου στη μέση των αντικρουόμενων μεταξύ τους προτάσεων και επιχειρημάτων βρίσκεται η αλήθεια σχετικά με την πρόταση στην οποία κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την τιμολογιακή πολιτική και τα τέλη που πρέπει να καταβληθούν το τρέχον έτος στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Η μία πλευρά είναι αυτή της δημοτικής αρχής, που υποστηρίζει, ότι κατάφερε με την πρότασή της, εφόσον γίνει αποδεκτή και από τον Σύνδεσμο, να μειώσει το κόστος για το 2020 για τα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών, από το 1,7 εκ σε 1,1 εκ ευρώ.

Η δεύτερη πλευρά είναι εκείνη που εκφράζεται από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση τις παρατάξεις Μπέγκα και Καλογιάννη αντίστοιχα, που υποστηρίζουν, ότι έτσι κι αλλιώς το 1,7 εκ δεν επρόκειτο να καταβληθεί από τον δήμο Ιωαννιτών, αφού ο λογαριασμός στο τέλος του έτους θα ήταν μικρότερος, δεδομένων των συνθηκών, και επίσης, ότι η πρόταση της δημ. αρχής δεν έχει τον χαρακτήρα της εναλλακτικής πρότασης, αλλά μόνον της φετινής διαχείρισης.

Κάπου ανάμεσα στις δύο προσεγγίσεις, επιχείρησε να ισορροπήσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής, που υπεραμύνθηκε του κανονισμού τιμολογιακής πολιτικής του Συνδέσμου, που δεν αλλάζει, όπως είπε, ενώ διαφορετική, πολύ περισσότερο επιθετική προς τον Σύνδεσμο και την αντιπολίτευση του δήμου Ιωαννιτών, ήταν η στάση του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου.

Το απόσταγμα της εξαντλητικής συζήτησης στο δημ. συμβούλιο την Δευτέρα ήταν πως το σύνολο των δήμων της Ηπείρου θα κληθεί να καταβάλλει προφανώς μικρότερα ποσά από αυτά που προϋπολογίστηκαν τον Μάρτιο, κάτι όμως που πιθανότατα θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς.

Επίσης, όμως, η φετινή διαχείριση δε σημαίνει αυτόματα, ότι θα είναι αντίστοιχη και το 2021 ή τα επόμενα έτη, όταν εκτιμάται, ότι θα υπάρξει ένας συνολικός εξορθολογισμός της λειτουργίας του Συνδέσμου.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την άλλη, εκτός από το ότι μπορεί να υπεραμύνεται των επιχειρημάτων της και της πρότασης, ωστόσο δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στη διεκδίκηση λιγότερων τελών από το 2021, όπως φάνηκε και στην τελική τοποθέτηση του Μ. Ελισάφ.

«Αν μπορούμε να πετύχουμε έναν εξορθολογισμό των δαπανών για το 2020, είναι προφανές ότι μπορούμε και πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο γι’ αυτό, να μειώσουμε στο ελάχιστο και στα απολύτως απαραίτητα τα λειτουργικά έξοδα του Συνδέσμου και για το 2021 και για τα επόμενα έτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Γ. Αρλέτο και βασίζεται στο σκεπτικό του καθορισμού τελών ανά διαχειριστική ενότητα, όπως αυτά ήταν προσδιορισμένα πριν τον ενιαίο φορέα.

«Εκτίμησή μας είναι ότι η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου θα μπορούσε να προχωρήσει και σε περαιτέρω μείωση των δαπανών. Δεδομένου μάλιστα ότι ο χρόνος που απομένει για το πέρας του 2020 είναι περιορισμένος, θα αναμέναμε ακόμη πιο γενναίες μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα του ΦΟΔΣΑ που πρέπει να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα έως το κλείσιμο της χρονιάς», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.

Διάσταση στον Σύνδεσμο;

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νίκος Καλαντζής, που είχε τη δυνατότητα να απαντήσει και σε ερωτήσεις των συμβούλων. Ακριβώς όμως επειδή κάποιες ερωτήσεις υποβλήθηκαν από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Μπέγκα δημιουργήθηκε η εύλογη απορία, εάν υπάρχει ή όχι θέμα δυσαρμονίας στις μεταξύ τους σχέσεις στη διοίκηση του Συνδέσμου.

Ο κ. Καλαντζής έκανε γνωστό ότι δέκα δημοτικά συμβούλια στην Ήπειρο έχουν ήδη εγκρίνει τον κανονισμό τιμολόγησης όπως είχε συνταχθεί.

Ο Θ. Μπέγκας στην εισήγησή του τόνισε ότι ο Φορέας πρέπει να λειτουργήσει καθώς μπορεί να πετύχει οικονομία κλίμακος και να αφήσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στην Ήπειρο.

«Η συμφωνία η οποία επήλθε θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ουδόλως μεταβάλει τη φιλοσοφία υπολογισμού του κόστους.

Για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, το τελικό ετήσιο κόστος για κάθε δήμο, υπολογίζεται απολογιστικά στο τέλος κάθε έτους και πολύ πιθανά θα είναι ακόμη μικρότερο για το δήμο μας και αναλογικά για όλους τους δήμους, αφού σήμερα συζητάμε με προϋπολογιστικά και όχι πραγματικά στοιχεία», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Η Τατ. Καλογιάννη

Τη βεβαιότητα, ότι οι δαπάνες των δήμων θα είναι τελικά λιγότερες από αυτές που υπολογίζονται σήμερα, εξέφρασε η Τατ. Καλογιάννη, που επιτέθηκε με δριμύτητα στη δημ. αρχή και στους τρεις αντιδημάρχους, που συνυπογράφουν την πρόταση, τους οποίους κατήγγειλε για επικοινωνιακά, αλλά ανούσια παιχνίδια.

«Όσοι αντιλαμβάνονται ή γνωρίζουν ή θέλουν να μιλήσουν ευθέως και ειλικρινά, όφειλαν να δηλώσουν ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι υπό διαρκή υποχρεωτική αναμόρφωση, προκειμένου να αποτυπώνονται τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα και τότε καθίσταται ρεαλιστικός. Αυτό πρόκειται να γίνει μετά το τέλος και του δεύτερου κύκλου κανονικής λειτουργίας, δηλαδή σε τρία-τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό ο κανονισμός τιμολόγησης για τον οποίο γνωμοδοτούμε, παραμένει ο ίδιος, με αυτόν που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ τον Μάρτιο του 2020», τόνισε μεταξύ άλλων απευθύνοντας σχετικό ερώτημα, γιατί δεν καταθέτει η δημ. αρχή κάποια εναλλακτική πρόταση (εάν υπάρχει) για τον υπολογισμό της ενιαίας τιμής αναφοράς ανά Διαχειριστική Ενότητα και όχι για όλη την περιφέρεια.

«Μπαρούτι» ο Μιχ. Πλιάκος

Με όλους (σχεδόν) τα έβαλε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, τονίζοντας, ότι αφενός η ΚΥΑ δεν προβλέπει πουθενά την ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο περιφέρειας και πως θα πρέπει να συνταχθεί μία μελέτη κόστους – οφέλους για κάθε δήμο. Απευθυνόμενος στον κ. Καλαντζή είπε πως μπορεί οι δέκα δήμοι να έχουν αποφασίσει σύμφωνα με το σχέδιο του Συνδέσμου, υπάρχουν όμως και οι 8 δήμοι των Ιωαννίνων που δεν έχουν λάβει καμία απόφαση έγκρισης της τιμολογιακής πολιτικής του Συνδέσμου.

Ο Λαζ. Νάτσης τόνισε, ότι επί της ουσίας το δημ. συμβούλιο καλείται να κρίνει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, χωρίς καμία να ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες ή στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ αρνητική θέση στην πρόταση πήραν ξεκάθαρα οι Όλυ Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ