Γενναίο «κούρεμα» των υποχρεώσεων από την Οικονομική Επιτροπή

Τοπικά

Δύο μεγάλες δέσμες μέτρων για την ανακούφιση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωναϊού έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου κατά την διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα και η δεύτερη περιλαμβάνει όσα πρέπει να ακολουθήσουν και για τα οποία πρέπει να υπάρξει η συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, θα διεκδικήσει επιπλέον πόρους για την περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας ενώ θα ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία οριζόντια μέτρα προκειμένου να βοηθηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνα θα αποτελέσει και την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα οριστικοποιήσει το «πακέτο» των μέτρων.

 

Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα

 

Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή είναι:

-Οικονομική ελάφρυνση από την καταβολή ενοικίου σε δημοτικά ακίνητα όπου στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους για όλο το χρονικό διάστημα επιβολής των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωναϊού.

Συγκεκριμένα ο Δήμος θα προχωρήσει στη μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για την εφαρμογή της μείωσης θα πρέπει η μίσθωση να είναι ενεργή. Στην περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί τα οφειλόμενα μισθώματα θα γίνει διαγραφή του αντίστοιχου βεβαιωμένου ποσού μετά από απόφαση της Οικονομικής επιτροπής.

-Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά ή περιορίζουν τη λειτουργία τους από την καταβολή τελών κοινοχρήστων χώρων. Η απαλλαγή θα έχει ισχύ από τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί. Για τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη για την χρήση κοινοχρήστου χώρου τρέχοντος έτους θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

-Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η απαλλαγή θα ισχύει από τις 14 Μαρτίου. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία και ανταποκρίνεται άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, στον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του νέου κορωναϊού COVID 19, καθώς και στην στήριξη της τοπικής αγοράς και κοινωνίας.

-Παράταση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων έως την 30/08/2020. Για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους ή έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωναϊού θα παραταθεί έως 30/08/2020 η απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

-Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων. Η παράταση δίνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι πληγείσες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με ενεργό ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση θα έχουν έκπτωση 25% για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής 30 Μαρτίου και 30 Απριλίου.

 

 

Διευκολύνσεις και από τα Νομικά Πρόσωπα

 

Εκτός από το Δήμο, μέτρα ανακούφισης των πολιτών λαμβάνουν και όλα τα Νομικά του Πρόσωπα.

Αναλυτικά:

-Το Πνευματικό Κέντρο προχωρά σε αναστολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, τη Σχολή Κλασικού & Σύγχρονου Χορού, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, τα Κ.Δ.Α.Π. Η αναστολή έχει ισχύ  έως 10 Απριλίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης εφόσον αποφασισθεί η παράταση εφαρμογής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών τμημάτων της Επιχείρησης.

-Ο ΟΚΠΑΠΑ, προχωρά στην απαλλαγή καταβολής των τροφείων νηπίων και βρεφών των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Τα τροφεία που έχουν ήδη καταβληθεί για τον Μάρτιο θα χρεωθούν στο μήνα κατά τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

-Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων – ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι προχωρά στη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020. Η απόφαση αφορά στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα και έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωναϊό COVID-19 και μόνον.

-Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλουν την καταβολή μισθωμάτων των κυλικείων που βρίσκονται εντός των σχολικών μονάδων από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Μαΐου.

-Η ΔΕΥΑΙ παρατείνει κατά ένα μήνα την προθεσμία για την πληρωμή λογαριασμών χωρίς προσαυξήσεις, αναστέλλει τις διακοπές υδροδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως οφειλών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και διατηρεί σε λειτουργία όλες τις υπηρεσίες της για την εξυπηρέτηση του κοινού.

 

 

Η δεύτερη δέσμη μέτρων

 

Η δεύτερη δέσμη, περιλαμβάνει τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα τις επεξεργαστούν ώστε όσες αφορούν στο διάστημα της κρίσης να εξειδικευτούν, να κοστολογηθούν και να κατατεθούν προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση.

Οι υπόλοιπες, που αφορούν στο διάστημα μετά την κρίση, θα εξεταστούν κατά την περίοδο της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα ο Δήμος θα διεκδικήσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση είτε μέσω των αρμόδιων υπουργείων είτε μέσω της ΚΕΔΕ και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας.

«Από την έναρξη της κρίσης και χωρίς να γνωρίζουμε τότε το μέγεθος και την διάρκειά της είχαμε ανακοινώσει ότι ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα θα λάβουν όσα μέτρα είναι εφικτά για να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας και να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές. Είναι και εξαιρετικά δύσκολο για όλους μας. Βασική έννοια είναι να προστατεύουμε τις ζωές μας. Οφείλουμε να το κάνουμε όλοι με πιστή τήρηση των μέτρων ώστε να βγούμε υγιείς. Ο Δήμος υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Σήμερα πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών. Ξέρουμε την αγωνία τους, αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς τους. Είμαστε εδώ, δίπλα σε όλους και θα επανέλθουμε αν κριθεί απαραίτητο. Σκοπός είναι να κερδίσουμε πρώτα την μάχη για τη ζωή και όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανορθώσουμε την οικονομία», δήλωσε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

«Η σημερινή ήταν μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Όλα τα μέλη στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και μετά από έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο καταλήξαμε σε μία σειρά αποφάσεων που απαντούν στην αγωνία των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών της πόλης. Η εποχή είναι για όλους μας δύσκολη. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς θα χρειαστεί χρόνος. Κυρίως όμως θα χρειαστεί συνεργασία, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

«Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου εργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για να καταθέσει μία ολοκληρωμένη, κοστολογημένη και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση. Ο Δήμος έμπρακτα και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξειδίκευσε την πρώτη, μεγάλη, δέσμη μέτρων. Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εξόδου από τα απαγορευτικά μέτρα, μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε και να εξειδικεύσουμε και νέες παρεμβάσεις. Παράλληλα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επιπλέον επιχορήγηση του Δήμου μας, αλλά και για την ένταξη και άλλων ομάδων πολιτών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας.

 

 

Κριτική από την αντιπολίτευση

 

Η αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν άργησε να έρθει με την παράταξη «Ιωάννινα 2023» να σημειώνει πως: «Η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο καθυστέρησε να αντιγράψει, απλά, τα μέτρα που προκύπτουν, ήδη, από τις Π.Ν.Π. και να τα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά δεν έλαβε υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας του Δήμου μας, ώστε λάβει μία διαφορετική πρωτοβουλία ή να προτείνει ένα νέο ή πρόσθετο μέτρο προσαρμοσμένο στις συνθήκες και στις ανάγκες του Δήμου μας». Παρά ταύτα η παράταξη ψήφησε υπέρ των προταθέντων από τη Δημοτική Αρχή αλλά ταυτόχρονα πρότεινε να ληφθούν μερικά ακόμη μέτρα.

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση από την «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» η οποία σε γραπτή ανακοίνωση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή είναι πιο πίσω ακόμα και από τα (πενιχρά) μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης, τα μέτρα φαίνεται ότι «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και όχι την πλειοψηφία των δημοτών. Αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και πολύ λιγότερο τους εργαζόμενους».