Ετοιμάζει προσφυγή η Ενότητα Πολιτών για τον οδοφωτισμό

Τοπικά

Την έντονη αντίθεση στην πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, να εγκρίνει πρώτα τη σύμβαση και στη συνέχεια να συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο εκφράζει η Ενότητα Πολιτών.

Λίγες ώρες πριν την – τυπική όπως φαίνεται – συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και περιφέρειας για τον οδοφωτισμό, η Ενότητα Πολιτών, με τον επικεφαλής της Θ. Μπέγκα και τα δύο μέλη της στην Οικον. Επιτροπή, Θ. Γιωτίτσα και Δημ. Νάστο αντίστοιχα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση στην πολιτική επιλογή της δημ. αρχής, να εγκρίνει πρώτα τη σύμβαση και στη συνέχεια να συζητήσει στο δημ. συμβούλιο.

Και οι τρεις χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» καταγγέλλοντας την τακτική της δημ. αρχής και προσωπικά του δημάρχου κ. Ελισάφ, και για το πολιτικό σκέλος, αναφορικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που του παρέχει πλέον η τροπολογία του υπ. Εσωτερικών και στο τεχνικό σκέλος, αφού όπως ανέφεραν, η σημερινή εξέλιξη απλώς επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες στα χέρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, που θα πρέπει (κατά την αντιπολίτευση) να κληθεί για να τις ελέγξει και να τις παραλάβει.

Ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο μεταξύ άλλων για δημοτική αρχή που είναι αλλεργική στον διάλογο, για λεόντειο σύμβαση που εκχωρεί δικαιώματα του δήμου στην περιφέρεια Ηπείρου και για μία εισήγηση στην οποία δεν περιλαμβάνεται το κατασκευαστικό κόστος.

«Για 12 χρόνια, το 80% της εξοικονόμησης καταλήγει στις τσέπες του εργολάβου και το 20% στα ταμεία του δήμου. Η Ενότητα Πολιτών δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς του δημάρχου και θα προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών, με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, προαναγγέλλοντας και την προσφυγή στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Για ένα κλίμα «πολιτικού διχασμού και σκοταδισμού» στο δήμο Ιωαννιτών έκανε λόγο ο Θ. Γιωτίτσας, που πρόσθεσε, ότι ο τεχνικός σύμβουλος του έργου έχει «φουσκώσει τεχνητά» το κόστος του οδοφωτισμού για τον δήμο Ιωαννιτών στα 2 εκ. ευρώ ενώ το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά το 1,5 εκ.

«Είναι ένα τεχνητό φούσκωμα του κόστους από τον τεχνικό σύμβουλο, όπως έγινε και στον δήμο Ηγουμενίτσας, όμως εκεί οι Τεχνικές Υπηρεσίες πήραν τα στοιχεία, τα αξιολόγησαν, διαπίστωσαν, ότι είναι ανεπαρκή και ψευδή και το δημ. συμβούλιο δεν ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μίλησα για χαράτσι σε βάρος των δημοτών», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.

Τέλος, ο Δημ. Νάστος υποστήριξε, ότι η σύμβαση είναι αντιδημοκρατική, επιζήμια, αδιαφανής και παράτυπη, ενώ πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Εργοταξίου, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί ήδη το 70% των λαμπτήρων του οδοφωτισμού με λάμπες Led.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ