Έργα 18 εκ. ευρω με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τοπικά

Την ένταξη δυο προτάσεων της ΔΕΥΑΙ συνολικού ύψους 18 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας.

Πρόκειται για δυο προτάσεις με προϋπολογισμό 9 εκ. έκαστη.  Η ΔΕΥΑΙ από τα 237 εκ. ευρώ που το Ταμείο προορίζει για τέτοια έργα, θα πάρει τα 19 εκ! Ποσοστό της τάξης του 8%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ τα έργα αυτά χρειάζονται χρόνο για την υλοποίησή τους και «δεν γίνονται σε λίγους μήνες, πιθανόν ούτε μέσα σε μια δημοτική θητεία», δηλώνοντας όμως ότι «πολύ σημαντικά».

Τα έργα

Το πρώτο έργο αφορά την αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού.

Ο κ. Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι πέραν της επέκτασης του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού,  θεωρήθηκε απαραίτητο να συντηρηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις καθώς η παλαιότητά είναι γνωστή και το ίδιο γνωστά είναι και τα προβλήματα.

«Η έγκριση της πρότασης δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Στα έργα εντάσσεται, μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης αλλά και η παροχή δυνατότητας παρακολούθησης της απόδοσης μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων» υποστήριξε.

Το δεύτερο έργο έχει ίδιο προϋπολογισμό και αφορά την επεξεργασία της λυματολάσπης. Όπως εξήγησε ο κ. Μπαρτζώκας με την ολοκλήρωση του έργου, η ΔΕΥΑΙ θα μπορεί να διαχειρίζεται τη λυματολάσπη αντί να πληρώνει ιδιώτη για το σκοπό αυτό.  «θα είναι ένας χώρος που η κατασκευή του θα μοιάζει με εκείνη του θερμοκηπίου. Στον χώρο αυτό θα δημιουργήσουμε χώρο ξήρανσης, η λυματολάσπη θα αναδεύεται αυτόματα και θα ακολουθεί η ενσακιση. Τα πρώτα χρόνια η διάθεση θα είναι δωρεάν μετά θα δούμε εάν θα την διαθέτουμε με ένα μικρό κόστος για να υπάρχει έσοδο για την επιχείρηση», υπογράμμισε.

Και πρόταση για υδρόμετρα… στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει επίσης κατατεθεί από την ΔΕΥΑΙ και πρόταση για την προμήθεια και τοποθέτηση 15.000 ψηφιακών υδρομέτρων καθώς και πρόταση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης.

Ο κ. Μπαρτζώκας είναι αισιόδοξος αν και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και εάν δεν πάρουν «πράσινο φως», παραμένουν οι προτάσεις για να αναζητήσουν άλλα προγράμματα που μπορούν να ενταχτούν για την χρηματοδότηση και την υλοποίηση.

Τέλος,  πρόταση έχουν υποβάλει και στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ-εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την προμήθεια 14.000 ψηφιακών υδρομέτρων και για τοποθέτηση παροχομέτρων. «Ήμασταν έτοιμοι και ακολουθήσαμε την διαδικασία. Αναμένουμε το αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρόεδρος ευχαριστώντας το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ για την καθοριστική συμβολή του στην θετική εξέλιξη.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ