Επείγουσα χειρουργική επέμβαση οφθαλμού σε παιδί με κορωνοϊο

Τοπικά

Για πρώτη φορά από την ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση διάνοιξης και παροχέτευσης αποστήματος της οφθαλμικής κοιλότητας

Για πρώτη φορά από την ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση διάνοιξης και παροχέτευσης αποστήματος της οφθαλμικής κοιλότητας με ενδοσκοπική τεχνική διαμέσου της μύτης χωρίς εξωτερικές τομές στο πρόσωπο.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό ιδιαίτερες συνθήκες καθώς επρόκειτο για παιδιατρικό ασθενή ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό. Μάλιστα, πρόκειται για επέμβαση υψηλού κινδύνου για την επιμόλυνση του προσωπικού, λόγω παραγωγής αερολύματος.

Ο καθηγητής κ. Ψυχογιός μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Itv αναφέρθηκε στην επέμβαση που πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με τον επιμελητή Α΄ κ. Τσιρβέ, ενώ υπεύθυνες για την αναισθησία ήταν η επιμελήτρια Α΄ κ. Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του ΕΣΥ κ. Τέφα.

Όπως εξήγησε, το απόστημα της οφθαλμικής κοιλότητας (υποπεριοστικό απόστημα) είναι μια επείγουσα και ιδιαίτερα επικίνδυνη  επιπλοκή μετά από οξεία φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα) η οποία μπορεί να οδηγήσει μέσα σε λίγες ώρες σε μόνιμες βλάβες του οφθαλμού και χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

“Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις των παραρρινίων κόλπων είναι ελάχιστα τραυματικές για τον ασθενή μια και αποφεύγονται οι εξωτερικές τομές, είναι όμως δύσκολες λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής οποία είναι ξεχωριστή στον κάθε ασθενή, και των ιδιαίτερα σημαντικών δομών που βρίσκονται πολύ κοντά (μάτια, εγκέφαλος)” υπογράμμισε.

Ο κ. Ψυχογιός εργαζόταν για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και επέστρεψε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ήθελε να επιστρέψει και να προσφέρει στην χώρα». Αν και η πανδημία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των κλινικών, ωστόσο ο ίδιος αλλά και η ομάδα της κλινικής είναι αποφασισμένοι ώστε να προχωρήσουν επεμβατικά και να προσφέρουν ακόμη καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. «Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον προσπαθήσουμε», κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ