Έντεκα νέα έργα ύψους 4,5 εκ. ευρώ, επιχειρεί να «ωριμάσει» ο δήμος Ιωαννιτών

Τοπικά

Έντεκα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, επιχειρεί να «ωριμάσει» ο δήμος Ιωαννιτών με σκοπό την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Την σχετική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη μετά την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα.
Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, η πρόσκληση που στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων προς τις περιφέρειες οι οποίες με τη σειρά τους τις προώθησαν στους Δήμους, ζητά προτάσεις σκόπιμων και επιλέξιμων έργων υποδομής, που η ωρίμανση τους θα υποστηριχθεί από επιπλέον εθνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό και με την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών και των νομικών του προσώπων καταρτίστηκε η πρόταση μελετών προτεινόμενων έργων και των αντίστοιχων Τεχνικών Δελτίων αυτών με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος:4.465.700,00€, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται μελέτες για έργα στο παραλίμνιο μέτωπο, για παρεμβάσεις στην αστική κινητικότητα και οδικές υποδομές, για έργα που αφορούν νέα σχολικά κτίρια, κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον.
«Προετοιμάζουμε με νέα γενιά έργων τα οποία προτείνουμε να μελετηθούν προκειμένου να διαμορφώσουμε το πλαίσιο ενός Δήμος ελκυστικού, λειτουργικού, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητου. Στόχος μας να αναδείξουμε τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της πόλης και του Δήμου, συνεχίζοντας να επενδύουμε στο παραλίμνιο μέτωπο, ολοκληρώνοντας τις μεγάλες οδικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα, με πρόνοια για το περιβάλλον και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», επισήμανε ο κ. Μανταλόβας.
Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας συντάχτηκαν με την πρόθεση του δήμου να ωριμάσει μελέτες ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τα έργα και την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά οι προτεινόμενες μελέτες είναι οι ακόλουθες:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:1.020.000€.
2) «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:650.000,00€.
3) ΣΎΝΔΕΣΗ Ε.Ο .ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΑΠΟ Ι.Κ. ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΩΣ Ι.Κ. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ), με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:640.000,00€.
4) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΩΗ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:366.400,00€.
5) «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών: 390.000,00€
6) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ.Δ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών: 242.500,00€.
7) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:205.800,00€.
8) «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ («ΤΖΑΜΙ ΑΣΛΑΝ ΠΑΣΑ»-«ΜΕΝΤΡΕΣΕΣ») ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:145.000,00€.
9) «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:326.000,00€.
10) «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΙΛΥΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:260.000,00€.
11) «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΕΥΑΙ», με συνολικό (κατ΄εκτίμηση) κόστος μελετών:300.000,00€.