Ένα ανοιχτό πάρκο Πολιτισμού μέσα στο Κάστρο

Τοπικά

Σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού εξελίσσεται το Κάστρο.

Τα έργα διασύνδεσης, ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων που εξελίχθηκε στην πλατεία Γλυκήδων και σε αρκετούς δρόμους επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Γ. Αρλέτο και Χριστίνα Κωτσαντή.

Η αλλαγή στον συγκεκριμένο χώρο είναι αισθητή και κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο των κατοίκων όσο κυρίως των επισκεπτών. Το Κάστρο είναι ένας εμβληματικός χώρος και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Τα έργα ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η προγραμματική σύμβαση που άνοιξε τον δρόμο για τα έργα και τη μετατροπή του Κάστρου σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού, υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Υπουργείου Πολιτισμού τον Φεβρουάριο του 2020. Η διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο ήταν ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκαν με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Σκοπός της παρέμβασης που ολοκληρώνεται είναι η ανάδειξη της

Βορειοδυτικής Ακρόπολης του Κάστρου με την αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Γλυκήδων, που παρά τη σημαντικότητά της, παρουσίαζε εδώ και δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης.

Επίσης, επιτυγχάνεται η λειτουργική ολοκλήρωση της σύνδεσης του χώρου παρέμβασης, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής-ιστορικής διαδρομής, τόσο με το Ιτς Καλέ και άλλα ιστορικά σημεία του Κάστρου, όσο και την παραλίμνια περιοχή.

Σε όλη την περιοχή παρέμβασης έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και απομένει η σύνδεση τους από τον ΔΕΔΔΗΕ και η απομάκρυνση των στύλων.

Και μια παρέμβαση στα Οθωμανικά Λουτρά

Στο πλαίσιο της ίδιας προγραμματικής σύμβασης εξελίσσεται στο χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών.Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού χαρακτηρισμένο ως μνημείο με Προεδρικό Διάταγμα του 1925 είναι από τα πρωιμότερα σωζόμενα μνημεία εντός του Κάστρο και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και το συγκρότημα του Μεντρεσσέ.

Με τις εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασης θα καταστεί επισκέψιμο μνημείο πλήρως ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή και το πάρκο πολιτισμού. Πέρα από τις παρεμβάσεις αυτές, είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα προσβασιμότητας ύψους 1,5 εκατομμυρίων κάτι που επιτεύχθηκε και πάλι σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κύρια προτεραιότητα του έργου είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας επισκεπτών κάθε ηλικίας και κατάστασης, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των ανθρώπων με αναπηρίες. Οι διαδρομές αυτές, ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της ακρόπολης θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επισκεπτών και ειδικά την πρόσβαση των ΑμεΑ, σε όλους τους χώρους και τα μνημεία του κάστρου.

Την παρουσίαση των έργων έκανε η Χριστίνα Κωτσαντή.

Ευχαριστίες για τις συνεργασίες

Στο χώρο της επίσκεψης βρέθηκε και η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ηπείρου, Μάρθα Παπαδοπούλου που σε δηλώσεις της εξέφρασε την ικανοποίηση για την σταδιακή μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου σε μία ενιαία ενότητα, έτσι όπως υπήρχε από τους προηγούμενους αιώνες, μεταφέροντας θερμές ευχαριστίες προς τον δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άριστη συνεργασία.

«Ο περιβάλλον χώρος έχει αποκατασταθεί και με τον τρόπο αυτό, αποκαθίσταται η ενότητά του. Είναι άλλωστε ένας εμβληματικός χώρος για την πόλη, το Κάστρο και την ιστορία τους, με τη Σχολή Ιππικού του Αλή πασά, την Οθωμανική Βιβλιοθήκη, και το Οθωμανικό Λουτρό. Οφείλω να ευχαριστήσω τον δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε ειδικά με την κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου για την ανάδειξη των Οθωμανικών Λουτρών που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της πόλης μας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ