Έμφαση στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού

Τοπικά

Περιοδεία στην Ήπειρο στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας των υπ. Τουρισμών και Περιβάλλοντος

Για την προώθηση του οικοτουρισμού και άλλων ήπιων ειδικών μορφών τουρισμού σε ορεινές περιοχές, βρίσκεται από χθες στην Ήπειρο η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παράλληλα θα επισκεφτεί σήμερα το Πάπιγγο, όπου θα πραγματοποιήσει πορεία και συνέντευξη τύπου με τον υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά.

Οι δύο υφυπουργοί πραγματοποίησαν χθες περιοδεία στα Ιωάννινα, με πρώτο σταθμό την περιφέρεια Ηπείρου, όπου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη. Ο κ. Καχριμάνης τους ενημέρωσε εκτενώς για τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας Ηπείρου στον τομέα της ενίσχυσης του τουρισμού, τόσο στους ορεινούς, όσο και στους παραθαλάσσιους προορισμούς. Επιπλέον, έκανε μία αναλυτική ενημέρωση για τα έργα και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός, η χαρτογράφηση και ανάδειξη των μονοπατιών σε όλη την Ήπειρο, για περιπατητικές διαδρομές και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

Σημειώνεται πως οι δύο υφυπουργοί έδωσαν το στίγμα της κοινής αυτής πρωτοβουλίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε εξειδικεύσεις του προγράμματος και των παρεμβάσεων, όπως και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες αυτές.
Το επιστέγασμα της συνεργασίας που συνάπτεται μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Τουρισμού καθώς και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. αποτελεί η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Στοίχημα η επανεκκίνηση του τουρισμού

Στις προοπτικές για τη βελτίωση της εθνικής οικονομίας στάθηκε περισσότερο Η κα Ζαχαράκη, μέσα από την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας, τονίζοντας όμως, ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο βήμα, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. «Σίγουρα, η επανεκκίνηση του τουρισμού έχει δυσκολίες, όμως είναι μία καλή ευκαιρία, να πάρουμε και να αξιοποιήσουμε τα μαθήματα της περσινής περιόδου, μέσα από τις δυσκολίες και όσα καταφέραμε με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων να κάνουμε το ίδιο και ακόμη καλύτερα το φετινό καλοκαίρι.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό, που αποτέλεσε την υλοποίηση μίας πρότασης του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους εταίρους από τον Ιανουάριο, είναι μία σημαντική παράμετρος για τη βελτίωση των συνθηκών και προϋποθέσεων, για τους ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ωστόσο και ο εσωτερικός τουρισμός και γι’ αυτό ενισχύσαμε κι άλλο από πέρυσι, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» , με διεύρυνση των δικαιούχων αλλά και των παρόχων», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη.

Ανέβηκαν οι τόνοι για τους δασικούς χάρτες

Από την άλλη πλευρά, στη συνάντηση στην περιφέρεια τέθηκε και ένα ζήτημα «φωτιά». Ο λόγος για τους δασικούς χάρτες, για τους οποίους την αρμοδιότητα έχει ο υφυπ. Γ. Αμυράς.
Μπορεί το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων από το υπουργείο σχετικά με τους δασικούς χάρτες να είναι… πανηγυρικό, όμως στη συνάντηση στην περιφέρεια, ο κ. Αμυράς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν, ότι έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα εξαιρετικά βαρύ στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας των προβλέψεων των δασικών χαρτών και των διαδικαστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Κάποιες από αυτές τις παραμέτρους παρουσίασε ο κ. Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για ένα «μπάχαλο» και καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει τέλος στις αγκυλώσεις που προκύπτουν κυρίως από τα Δασαρχεία. Η απάντηση του κ. Αμυρά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως… ευχολόγιο, αφού περιορίστηκε να περιγράψει τις προθέσεις του υπουργείου για επίλυση των ζητημάτων, το θέμα όμως θα κριθεί στην πράξη και όχι στις προθέσεις.

Η συνάντηση με τον δήμαρχο

Τους δύο υφυπουργούς δέχτηκε, τέλος, στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, όπου συζήτησαν θέματα ανάδειξης της περιοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και των δυνατοτήτων που έχουν τα Γιάννενα για μία ολική τουριστική επανεκκίνηση.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο άνοιγμα των Ιωαννίνων προς την Κύπρο και το Ισραήλ και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της προβολής στις περιοχές αυτές.

«Ο τουρισμός έχει ανοίξει και εμείς έχουμε αυξημένες προσδοκίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, που άκουσε τον κ. Αμυρά να λέει στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο υπουργείων, η ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού, με επίκεντρο την πόλη των Ιωαννίνων.

Τους δύο υφυπουργούς συνοδεύουν, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, Κώστα Τριάντη, ενώ στις χθεσινές επισκέψεις παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης και Μαρ. Κεφάλα.