Δράσεις ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Τοπικά

Σειρά ενημερώσεων σε σχολεία στα πλαίσια της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας δρομολογεί η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Τσιάρα.

Δυστυχώς η χώρα μας καταγράφει δυσάρεστη «πρωτιά» αφού στην Ελλάδα με βάση έρευνα 4 στους 10 εντεκάχρονους έχουν επιπλέον βάρος.

Η κα Τσιάρα μετά την παρακολούθηση σχετικού συνεδρίου για την παχυσαρκία αποφάσισε να αναλάβει δράση σε συνεργασία με τις αρμόδιες εκπαιδευτικές διευθύνσεις. Στόχος είναι σε συνεργασία με διευθυντές σχολείων να διοργανωθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης των μαθητών διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη «Ρέα» για την παιδική παχυσαρκία, στην Ελλάδα άνω του 40% των εντεκάχρονων και σχεδόν 4 στους 10 δεκαπεντάχρονους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μάλιστα, η παρακολούθηση των παιδιών της μελέτης έχει δείξει διαχρονικώς αυξανόμενα ποσοστά υπέρβαρου/ παχυσαρκίας με 22% στα 4 έτη, 37% στα 7 έτη, 43% στα 11 έτη.

«Η παχυσαρκία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό και συνδέεται με προδιάθεση των παιδιών να εμφανίσουν πλήθος προβλημάτων υγείας στην ενήλικη ζωή τους, όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες», εξηγεί η κα Τσιάρα που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναζητήσει συνεργασία ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης με την συμμετοχή ειδικών που αφενός γνωρίζουν το θέμα και αφετέρου ξέρουν τον κώδικα επικοινωνίας με τα παιδιά μιας και θέλουν να περάσει το μήνυμα της σωστής διατροφής.

«Στόχος είναι τα παιδιά να ενημερωθούν και σταδιακά να αλλάξουν την διατροφή τους αφήνοντας στην άκρη ή μειώνοντας σημαντικά τροφές βλαπτικές για τον οργανισμό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πάρα πολλοί. Ένα παχύσαρκο παιδί εμφανίζει συχνότερα επιπλοκές υγείας, συγκρινόμενο με ένα παιδί φυσιολογικού βάρους. Διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, και, ιδιαίτερα, καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι μερικές από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία την οποία και θέλουμε να καταπολεμήσουμε» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ