dimarxeio-ioanninon-new

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ -Πανδημία και ΦΟΣΔΑ στο κάδρο των συζητήσεων

Τοπικά

Για αδιέξοδα και διχασμό από πλευράς ΦΟΣΔΑ κάνει λόγο ο δήμαρχος

Η εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο και η διαχείριση των απορριμμάτων μετά την αντιπαράθεση του Αναγκαστικού Συνδέσμου με την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν δύο από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο δήμαρχος  τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού αλλά και τήρησης των μέτρων, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από την Πολιτική Προστασία τα ενεργά κρούσματα στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται σε 983, με τις νοσηλείες να είναι 53 και τους υπόλοιπους νοσούντες να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ στάθηκε και στην μεγάλη πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της πόλης.

«Αν ήμουν στη θέση τους θα είχα παραιτηθεί»

Ο δήμαρχος με την τοποθέτησή του ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων «για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει και τον διχασμό που έχει προκαλέσει, διχασμό τόσο μεταξύ των δήμων και των δημάρχων όσο και με την Περιφέρεια Ηπείρου», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν στο σύνολό τους στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει σε διάσπαση τους Δήμους της Ηπείρου και σε μία ανεπίτρεπτη κόντρα με την Περιφέρεια η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Δήμος μας είναι ο πιο συνεπής έναντι των υποχρεώσεών του προς τον Σύνδεσμο. Είναι αυτός που είχε προειδοποιήσει για τον κατήφορο του ΦΟΔΣΑ. Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος και αυτό βιώνουμε τώρα» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως ο δήμος από πλευράς του, έχει καταθέσει τους τελευταίους 18 μήνες, σειρά προτάσεων στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο. «Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δίχασε τους Δήμους, οδήγησε σε μετωπική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, έχει να επιδείξει ελάχιστο έργο και το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό. Τελικά αυτό που πληρώνουμε είναι μία καλή ΔΕΚΟ» ανέφερε ο κ. Ελισάφ, ενώ τόνισε «πως δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα όταν οι άνθρωποι έχουν διάθεση για συζήτηση».

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια, ποιες είναι οι συμβάσεις, τι προβλέπουν, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από αυτές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων, όμως η αντιπαράθεση με την Περιφέρεια δεν βοηθά. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν ήμουν στη θέση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ θα είχα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο για το οποίο αναδείχθηκε», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Αποχώρηση της «Ενότητας Πολιτών»

Στην τοποθέτησή του μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ κοστίζει λιγότερο στο Δήμο Ιωαννιτών από ότι ο Νομαρχιακός Φορέας, ενώ υποστήριξε ότι το προσωπικό που απασχολεί ο Φορέας είναι το ελάχιστο και θα πρέπει να στελεχωθεί μεπερισσότερο προσωπικό.

Τέλος, καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή συνολικά για την διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε να γίνει πλήρης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου απαντώντας στον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» ανέφερε το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο. «Ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη είναι πολύ μεγάλος και κάτω από τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες δια ζώσης συνεδρίαση θα ήταν παρακινδυνευμένη. Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης δεν περιορίζει την δημοκρατία και τον διάλογο», σημείωσε.

Ο δήμαρχος με τη σειρά του, απαντώντας στα θέματα που έθεσε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, με μικρό αριθμό θεμάτων και είναι εξαντλητικές, ενώ σχετικά με τις αναφορές του επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών στον ΦΟΔΣΑ, επανέλαβε ότι τα χρήματα που πληρώνει ο δήμος είναι πολύ περισσότερα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Ο διαγωνισμός που έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτη δεν δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή καθώς λήγει στο πρώτο εξάμηνο της θητείας ώστε να έχει το περιθώριο να οργανώσει το δικό της πλάνο. Ο διαγωνισμός ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, εγκρίθηκε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς που ετοίμαζε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος για τη λειτουργία των ΣΜΑ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την χρηματοδότηση τοπικού ναυταθλητικού συλλόγου που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτή αφορά στην αγορά σκάφους για τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, όπως είχε αποφασιστεί από τον Δήμο μετά την μεγάλη του επιτυχία και το χρυσό μετάλλιο στο Τόκυο.

Τέλος, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας έκανε γνωστό ότι η παράταξή του θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η παράταξη Καλογιάννη για τα σκουπίδια

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν για την διαχείριση απορριμμάτων όταν η ίδια ως αντιπεριφερειάρχης είχε την συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

«Αρμόδιοι για την διαχείριση είναι οι δήμοι και ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Ο νόμος προβλέπει εκχώρηση αρμοδιοτήτων για διάστημα που δεν είναι σε θέση να την ασκήσουν οι Φορείς. Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κάθε προγραμματική σύμβαση» ανέφερε η κ. Καλογιάννη, η οποία καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την διαχείριση σε τοπικό επίπεδο και για καθυστερήσεις σε έργα.

Επίλυση ζητά η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να επιλύσει με πιο ταχείς ρυθμούς σοβαρά ζητήματα της πόλης.

«Ο ΦΟΔΣΑ έχει στηθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της Ηπείρου. Υπάρχουν δυσκολίες. Η Περιφέρεια είχε αναλάβει ένα ρόλο εξ αιτίας της αδυναμίας των δήμων αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης ο οποίος υποστήριξε ακόμη την ανάγκη των δια ζώσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις ζητούν «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανέλθει στις δια ζώσης συνεδριάσεις κάνοντας γνωστό ότι η παράταξή της δεν θα συμμετάσχει σε άλλη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενη στη διαχείριση των απορριμμάτων υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αντιπαλότητα Αναγκαστικού Συνδέσμου και Περιφέρειας αλλά για αντιπαλότητα επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Επίσης αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της ΔΕΥΑΙ καθώς και σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα.

Υπεραμύνθηκε της τηλεδιάσκεψης η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας υπεραμύνθηκε της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των υγειονομικών συνθηκών και καυτηρίασε την στάση του κ. Μπέγκα αναφέροντας ότι «είπε όσα ήθελε να πει και στη συνέχεια αποχώρησε».

Αναφερόμενος στον ΦΟΔΣΑ ανέφερε ότι φτάσαμε στο τραγελαφικό να γίνονται αναθέσεις για το ίδιο αντικείμενο από δύο φορείς. «Ο Δήμος οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών και εκεί αποσκοπούν όλες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής» ανέφερε ο κ. Γκόντας.

Έκκληση για απογραφή από τη παράταξη «Γιάννενα Τώρα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην απογραφή πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη τονίζοντας ότι η πόλη όπου κατοικούμε μας έχει περισσότερη ανάγκη.

Ο κ. Μπαρτζώκας απάντησε σε ζητήματα που τέθηκαν σχετικά με την ΔΕΥΑΙ κάνοντας εκτενή αναφορά στην ανάθεση που έγινε μετά από διαγωνισμό για την καταμέτρηση σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ώστε οι λογαριασμοί να πηγαίνουν στην ώρα τους. Η σύμβαση που έχει γίνει είναι ετήσιας διάρκειας και θα γίνουν τρεις λεπτομερείς καταμετρήσεις.